Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody Roman Vaněk: Dnes už si pochutnám na každém rohu. Michelinskou hvězdu by si zasloužila řada českých restaurací

Roman Vaněk: Dnes už si pochutnám na každém rohu. Michelinskou hvězdu by si zasloužila řada českých restaurací

Obrázek epizody Roman Vaněk: Dnes už si pochutnám na každém rohu. Michelinskou hvězdu by si zasloužila řada českých restaurací

Poslechněte si podcast

1. 12. 2021

18 min

O epizodě podcastu

„Dnes už si pochutnám skoro na každém rohu. Mám radost z toho, že se všechno obrovsky posunulo dopředu,“ říká Roman Vaněk, autor kuchařských bestsellerů a zakladatel Pražského kulinářského institutu. Michelinskou hvězdu by podle něj zasloužila řada českých restaurací. Lidé můžou dnes najíst celou řadu míst, kde se skvěle nají, myslí si Vaněk. O spoustě z nich se zatím ale příliš moc neví. „Mělo by se to křičet do světa,“ dodává.
Za tak výrazným posunem kvality českých restaurací stojí podle Vaňka velká odvaha provozovatelů především mimo velká města. „Řekli si, že to vezmou vážně, a uvědomili si, že musí přestat čarovat se šmakuládami, a začít vařit něco jinak, něco z čerstvých surovin a něco, co bude doopravdy chutnat. Jednoduché to doopravdy není,“ říká Vaněk, který byl ranním hostem Rádia Z. Ve studiu ho přivítala moderátorka Petra Květová Pšeničná.

O kvalitě české gastronomie svědčí také to, že dvě restaurace obhájily Michelinské hvězdy – restaurace Field a La Degustation Bohême Bourgeoise. Toto ocenění by si ale podle Vaňka zasloužilo více českých restaurací. A přiznal, že je proto trochu naštvaný. V Česku vychází v posledních letech řada kuchařek. To je podle Vaňka důkazem, že se lidé ve vaření rádi inspirují. Sám je autorem několika knih o vaření. Od roku 2010, kdy založil vlastní vydavatelství, bylo prodáno už přes milion výtisků jeho kuchařek. „Nemyslím si ale, že je tu překuchařkováno. Trh si vždycky své kuchařky najde,“ říká Vaněk. A přiznal, že uvažuje také nad psaním beletrie.

Poslechněte si rozhovor moderátorky Petry Květové Pšeničné se zakladatelem Pražského kulinářského institutu Romanem Vaňkem.

Popis podcastu

Rozhovory se zajímavými lidmi na aktuální téma na Rádiu ZET.