
Mirka van Gils Slavíková: Mám doma cukrářské studio, peču nonstop

O epizodě podcastu
V kuchařkách Mirky van Gils Slavíkové je jedna nezvyklost. Množství soli je zde udané přesně na gramy. Spousta lidí podle autorky několika pečících kuchařek neumí sůl používat. „Každý máme jinou velikost prstu, nikdo nevíme, co je to špetka soli,“ vysvětluje. „Sůl a cukr musí být vzájemně vyvážené. Tam, kam nedáte sůl, ničím nedoženete chuť. Pochoutka je pak sice sladká, ale plochá,“ myslí si ranní host Rádia ZET.
Její řemeslo ovládli lidé, které nazvala Mirka Van Gils jako rychlokvašky. „Tito lidé jsou sice designově výborní cukráři, ale chybí jim chuť. Naše povolání je předmět, kdy musí mít člověk suroviny vyzkoušené,“ popisuje van Gils Slavíková. Jestliže člověk nezná chemické a fyzikální vlastnosti použitých surovin, nemusí autor pochoutek dosáhnout správné chuti.
Do studia přinesla cukrářka Mirka van Gils Slavíková moderátorce Petře Květové Pšeničné netypický bonbón z bílé čokolády, do kterého přidala křen. „Když nastrouháte křen, je sladký. Pak teprve přichází ta vůně a jeho štiplavost. Bílá čokoláda sice není mým oblíbencem, ale vzala jsem ji na milost. Je pro mě náhražkou smetany,“ vysvětluje neobvyklou kombinaci.
Jak Mirka van Gils zpracovala křen do čokoládového bonbónu? Poslechněte si celý rozhovor Petry Květové Pšeničné: