
Diabetolog Martin Haluzík: Dvě až tři deci vína denně mohou být prevencí kardiovaskulárních komplikací

O epizodě podcastu
„Mám velkou empatii pro své pacienty. Hodně mi toho chutná. Jsem schopen s nimi všechno pečlivě prodiskutovat, protože mám podobnou zkušenost. Snažím se vše ale vyběhat. Může to být řešení pro nás všechny, kteří jíme velmi rádi“ říká diabetolog Martin Haluzík, který byl ranním hostem na Rádiu ZET.
Jenda z nejzdravějších diet je podle Martina Haluzíka ta středomořská, která obsahuje hodně ovoce, zeleniny, ryb, bílého masa a málo příloh. Vedle těchto ingrediencí obsahuje také víno. „Pokud si dáme dvě až tři deci denně, může to být prevencí kardiovaskulárních komplikací,“ popisuje Martin Haluzík. Víno totiž podle Haluzíka obsahuje vedle alkoholu i látky, které mohou být pro tělo prospěšné.
„Občas na rodinné sešlosti potkávám některé své pacienty. Občas tam pozvednu obočí, ale snažím se jim to nekazit,“ usmívá se Martin Haluzík. „Když si dávám kávu, tak mi nikdo automaticky nedává cukr. Vždycky všechny překvapím, že kávu velmi rád sladím. Zkoušel jsem ji několikrát bez cukru a nechutná mi to. Nejsem asketa a neříkám všem, jak to přesně mají dělat,“ uzavírá.
Poslechněte si celý rozhovor Martina Karlíka: