
Zápisník zahraničních zpravodajů: Víno na Lanzarote doslova roste z popela. Sopečný prach ho chrání před větrem a dodává mu i vláhu

Radiožurnál
Poslechněte si podcast
Dnes
3 min
O epizodě podcastu
Na Kanárských ostrovech se nevyskytují některé nemoci nebo škůdci, kteří dřív decimovali vinařskou úrodu v Evropě. Je tam tak možné pěstovat starobylé odrůdy vína, které už v evropských zemích nenajdete. Pouštní podnebí ale přináší jiné výzvy. Na Lanzarote se proto víno pěstuje v sopečném popelu. A když chtějí víno nebo i jiné plodiny pěstovat jinde, popel na pole navážejí. Bez něj to totiž nejde.
Na Kanárských ostrovech se nevyskytují některé nemoci nebo škůdci, kteří dřív decimovali vinařskou úrodu v Evropě. Je tam tak možné pěstovat starobylé odrůdy vína, které už v evropských zemích nenajdete. Pouštní podnebí ale přináší jiné výzvy. Na Lanzarote se proto víno pěstuje v sopečném popelu. A když chtějí víno nebo i jiné plodiny pěstovat jinde, popel na pole navážejí. Bez něj to totiž nejde.
Obsah epizody:
00:00 - Přechod k vínu z popela00:21 - Popel jako nutnost
00:38 - Montaňa Blanca a sklep
00:54 - Bio vinice bez chemie
01:07 - Historie oblasti Timanfaya
01:20 - Luisa a jazykový mix
01:31 - Pěstování v popelu
02:12 - Pasáty a závlaha
02:34 - Muškát, zídky a dělíky
02:56 - Odrůdy a degustace
03:30 - Listán Negro, vulkanická chuť
