![Obrázek epizody Zápisník zahraničních zpravodajů: Když se potkají dva Francouzi ve vietnamském pralese, vznikne nejlepší čokoláda v jihovýchodní Asii](https://i.actve.net/youradio_news/tracks/b/6/b6d050f44c0e522be0f7d247669ad39a188da50b.png)
Zápisník zahraničních zpravodajů: Když se potkají dva Francouzi ve vietnamském pralese, vznikne nejlepší čokoláda v jihovýchodní Asii
![Obrázek epizody Zápisník zahraničních zpravodajů: Když se potkají dva Francouzi ve vietnamském pralese, vznikne nejlepší čokoláda v jihovýchodní Asii](https://i.actve.net/youradio_news/tracks_small/1/d/1dece87f197ea45d781a12b6061d3d342d3b8e8f.png)
Poslechněte si podcast
4. 4. 2024
3 min
Výroba čokolády je trochu alchymie. Originální příchuť jí kromě výrobního postupu dodává i původ kakaových bobů. Jednotlivé čokolády se tak od sebe můžou lišit podle toho, kde vyrostl kakaovník, ze kterého se kakaové boby získávají. Třeba jednu z nejlepších čokolád, kterou jste pravděpodobně nikdy neochutnali, najdete ve Vietnamu. Její příběh přitom začíná už v 19. století.