Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Najděte si:

Press klub

Frekvence 1

Společnost

Jiří Babica: Obložené chlebíčky k Velikonocům nepatří

Play

Poslechněte si podcast

11. 4. 2019

15:37

Exkluzivní hosté každý den na Frekvenci 1! Lidé, o kterých se mluví nebo mluvit bude! Poslouchejte další epizody v aplikaci Youradio Talk.

O epizodě podcastu

Hostem Press klubu byl kuchař a podnikatel Jiří Babica. Jaké jídlo podle něj patří k Velikonocům? Jak má správně vypadat velikonoční beránek? Poslechněte si celý rozhovor!

Automatický přepis podcastu

Frekvence 1 pressklub Luboš Xaver Veselý a host na Frekvenci 1 právě teď začíná pressklub A našim dnešním hostem je jeden z nejznámějších mediálních kuchařů Jiří Babica Ahoj Jirko Ahoj Luboši Tak si představ budou velikonoce a No a my jsme takové mírné předstihu aby jsi třeba někdo stačil na koupi suroviny kdybys měl nějaké rady Protože spolu mluvili před Vánoci ohledně bez to na mě tak teď tady mám a ty Velikonoce rady porady co radí Jiří Babica uvařit na Velikonoce tak Radim byl spíše budu radit co bylo protože dneska už každý si dělá co chce já tam já bych začal nějakou třeba škaredou středu Já to zase začíná už od středy začíná už od Vánoc taky velký pátek tak tam prostě to nějak tak jak se dělí to jídlo a tak dáleAliance a podobně že pak máš Zelený čtvrtek to přijde takové zelené jídlo jo nevím nebo já nevím jak ona se to jmenuje jaký to je šumajstr Jo to prostě co Jsou fazole s kroupama jo nebo takovéhle různé věci hlavně kroupy hodně zeleného do toho pátek že Jo to je půst já tam prostě maximálně nějaká rybka Jo oni si dokonce Dělali jste dělali nějakou bábovku tak si to dělali ve formě ryby Jo a byla tam proběhla a tak dále a pak je vlastně co tam je sobota to je tak Bílá sobota tam oni si dělali takový ty mazance a tohle že jo takový ten kluk klasiky A už si začali třeba dělat i vlastně nádivky touto jedli a v neděli to užsamozřejmě na svátek už se pořádně najedl a že jo tam vlastně máš to jehně že jo nebo nebo kozu nebo já nevím telecího bych se Jiří zastavil tak pojďme se zastavit pro mě u té nádivky protože teď je prý jakási móda že se do nádivky dávají čerstvé kopřivy No to mě teda vysvětli ty čerstvé kopřivy samozřejmě tam dát můžeš jo ty se jdeš vlastně z toho důvodu že ti dodají jakoby sílu po té zimě to je zajímavý veškeré ty bylinky které vyrostou Jo máš říct docela hodně vlastně jak byla dřív tak zima dneska už to asi tak není tak vlastně ty lidi byli takový jakoby vyschlých Aha takže si nabral i tu kopřivu samozřejmě mi dáš lístečky Ty jdeš na terasy kopřivu a vezmeš si toho plný pytel Protože ty to pak s Paříž ve vodě a nic jí tam nejde tak jo to nejdřív to s Paříž na že to víš jako to už můžeš jít s rovnou v lesety budeš litovat ale v každém případě kopřiva v pořádku zdravá to věci Jasně ale a nádivka poslal sečtu Tak já jsem někde viděl že je to velká věda udělat dobrou nádivku No tak já se teď napiji U Pramene jak se to správně dělá někdo tam dává Dokonce jsem slyšel sníh vyšlehaný ten sníh vyšlehaný Jo Tam máš různé metody že jo ta základní metoda je teda že musíš mít nějaký rohlík housku s takovou tvrdší že jo nakrájíme na čtverečky jako do knedlíků Já bych to dělal tak půl na půl tak budou teď říkat že čtyři housky čtyři nakrájím a čtyři housky nakrájíme taky ale o pečuje na másle jo zvlášť zvláštní nebo pečivo ty nebo pečený zaleju mlíkem jo Dejme tomu tak dvě tři věci Jo a potom vlastně už to jakoby vlastně dokud identita Huskyjakoby mladší Jo takže to teď osolím opepřím muškátový květ tam dávám někdo může dát ty trošku česneku když chce Jo pak tam dáš ty bylinky různice a petrželku aby to bylo hezké sny tlig že jo a pak tam dodáš zpátky tyhle ty opečený A dáš tam do toho dvě tři dva tři žloutky za mícháš A ještě si do toho můžeš dát ty uzený Třeba jo a tak dále no a víš co mě máš to hotový Jo v podstatě tam nedává žádnou mouku Všiml sis toho jo vlastně tak No a když se chceš mít ještě takový jakoby na čich ranější tak tam vyšlehat zase když máš když tam dáš při žloutky Taxi 3 bílků ten Bílek ti to udrží v každém případě a funguje to jako že mu je to stoprocentně funguje stoprocentně jsem si třeba karlovarský knedlík normální knedlík tak ten mi takový načechrá nižší a to je z toho důvodu že vlastněvyšlehaný sníh a ještě to dělá jakoby v ubrousku tak ti to zabalím do alobalu aby se to neroztekl Protože na začátku to bude problém aby se buď to někam Nacpeš na nějakého toho zvířátka co budeš pít a nebo to zabalte do alobalu protože to neuděláš tak se ti to rozteče Jirko já bych tam ty kopřivy nedává nedávej tam kopřivy že ne nedávej Jo máš pravdu Hele někdo ještě z toho udělá takovou placku z té nádivky a normálně to kraji jako koláč Ano a to je správně Nebo to je správně to vlastně že jo Ne byli všichni tak bohatý jako dnes že jo Takže oni si dělali třeba jenom tu nádivku Jo koukali s daní Mysleli si že k tomuto doma jehně neměli ho Jo tak to se normálně dělá Ale prostě bylo by to už dobré to dělat nějaké formě aby jsi aby jsi měl ten tvar a nebo jak jsem říkal zabalit do alobalu Tak a teď se podíváme na to zvíře hostem prasklou Frekvence 1 dneskuchař Jiří Babica Frekvence 1 pressklub každý den aktuálního Jiří Babica je hostem pressklubu na Frekvenci 1 Tak už jsme probrali tu důležitou Skoro bych řekl jarní nádivku Tak můžeme si řekl kůzle nebo jehně na začátku Já jsem říkal kůzle nebo jehně nebo telecí nebo nějaký třeba Králíček je to všechno daří to kůzle a mířím to nevím co s tím takovým kůzletem nemusíš se někde objednat a neříkat mu kůzle na odkup kůzle Normálně bych já bych ho před vařil právě z tohodle toho důvodu prostě by měl dvakrát vodu a pak bych šel pomalu do trouby s tím tak takže toho není ani vývarprávě někomu to může připadat příliš silný jako táta vůně a tím pádem bych to takhle řešil No mně se nelíbí jak ty to říkáš recentně že někomu může připadat ta vůně někdo třeba odejít a že odejdu Už nepřijde tak silná že někdo odejde už nepřijdu nádherná věc a tam já bych to nekazil jo Já bych to měl opravdu krásně přírodně do trouby čky jenom bych je lehce VOP kilo Dal bych dal bych jenom sůl pepř 10 nějaký Rozmarýnek a tak dále jako nic moc jako to nekazí tabitha vůně a ta chuť toho maso tam vlastně byla to číslo jedna tak Jiří Jednou jsi mi vyprávěl že velká lahůdka gastronomická a já bych rád aby to tady zaznělo protože to nebylo že to je ta ledvinka na prudkolinka na prudko je pravda na Velikonoce asi moc nehodí nebo jo tak víceméně Já bych docela taky chvilku zlých A řekneš mi když musím říct že to je velice populární třeba někde v Maroku Jo tam oni si takhle už lehnout jenom na pánvi Jo a mají to hrozně rádi telecí ledvina co jsi mi vyprávěl jako minutka já jsem s tím ve společnosti zjistil sklidil velký úspěch ale nikdo to nezkusil zatím nikde to nemusí si že musíš si pořídit jako když jí nemáš doma tak musíš musíš koupit a pak si to vyzkoušet no jako my jako kuchaři v alcronu co jsem dělal že 10 let tak to vždycky když přišlo telecí No tak to tu ledvinku nikdo nevěděl že na to jsme snědli mi vždycky přesně tímhle tím stylem že jsi prostě jakoby trošku pročistí že jo a pak to vezmeš na rychlost z druhé strany říkáš co vydržím to někdy ty močovody vody Jaký je rozdíl mezi PA myslíš vlastně nožem takovýto bílý že jo ty ty ty ty moc moc moc vody to udělám potom Počkej nic Jo To je to prostě vezmeš jak to je hodíš na pány z jedné a z druhé strany v osm víš A víš chová se to jako játra Co znamená Solid V podstatě když to děláš No tak to můžeš normálně osolit já to zase někdo jsem s tím přišel ne ale když to dusí Tak já teda tak bych je Sol až potom když se blíží ty Velikonoce Jiří existuje nějaká polévka kterou o Velikonocích nic nezkazímurčitě klasický vývar Jo tam prostě evidentně nepatří Jo a potom já už jsem teda tak daleko že já jsem fanatický miláček chřestu A to už je samozřejmě fuč doba xyz to tak prostě chřestová polévka taky nic nezkazíš to ti chutnal ten přes Musíš si zasloužit To jo ale jo Já mám rád hrozně chřest já si pro ní dokonce už jezdím Našel jsem si tady kde kde kde pěstují Tak jedu přímo k nim your a koupím si dvě kila 3 kg jsem se toho a jsem celý nadšený Jiří Babica hostem pressklub Frekvence 1 pressklub každý den aktuální host Frekvence 1 pressklub a náš dnešní host kuchař Jiří Babica to mě zarazilo že jsi říkal že teda ten Chřest a to jim móda Jo myslíš nebo to jenení to model to jede už strašně lépe akorát u nás to bylo zakázané nějak nebo prostě my jsme to jako odmalička ani neznali ale on z toho Pochází od nástřik někde z Moravy a na západě když půjdeš tak vlastně každý restauraci budeš měsíc jíst chřest s tím 10 jídel z chřestu Promiň já rozumím tomu že se někdo přejí jak ty říkáš řízků a nebo ne ale že se někdo přejí chřestu Tak to jsi Jediný koho znám tak pojď nám říct protože teď je ta doba Ano okolo Velikonoc abych se mohl přijít křest chřestu Tak co s tím musím udělat co je to hlavně musíš sehnat Rex jestli by byl tvrdý že jo prostě když do ruky aby jsi cítil že je to opravdu čerstvý jo na konci vlastně je to takový jakoby strupaté takový prostě tvrdý než mítMoc dlouho dlouho to znamená nejlépe širokých cesty široký když to u nás tady koupíš v takové hubeňoury který ds22 je takže širokých 6 pořádně ho oloupat jo dát si tam každou tu slupku potom cítíš A ty koncese ulamují Jo prostě to když to takhle vezmeš a uložíš tak zrovna v tom momentě Kde je to správně s tou lomy na pak Jsou různé možnosti jak to uvařím nejlépe úplně klasicky prostě osolit vodu dáš tam citrón šťávu trošku cukru necháš zavařit hodně aby bylo té vody že by aby se Tenhle celý potopil necháš zavařit vložíš tam ten chřest necháš minut povařit stáhneš z tebe z toho hodně a dvacet minut necháš dojít do na akorát dojde jenom podle tloušťky samozřejmě No a potom už to sníš jenom potom potom už jsi k tomu dělášholandskou omáčku Nebo prostě co budeme dělat Já teda se přiznám normálně holandskou omáčku zase použiješ žloutky použiješ dát trošku bílého vína ten vývar z toho chřestu a No a ve vodní lázni šlehač a kapeš do toho vlastně máslo které to zahustí něco jako majonézu a dochuťte citronovou šťávou ale ani já si to takhle doma nedělám já ne já jsem se normálně kupuji v Německu mají takový holandské omáčky a chutné kupodivu víc Jiří než nastavovací k Velikonocům obložené chlebíčky obložené chlebíčky k Velikonocům nepatříme patří nepatří protože vím že někdo na to Velikonoční pondělí to dělá takže to aby bylo jasno a teď ještě se pojďme dostat k tomu sladkému co má být To je ten upečený beránek a zase jsem četl diskuze na internetu někdo říká že musíněčím polévaný a někdo říká že ne tak jak je to správně a co Najdi kuchař Jiří Babica No já osobně si myslím že takový beránek Ať si každý udělá se že jo protože někdo polévá jak Done polévá Já si myslím že klasický Beránek má být Hlavně že jo křupavý vevnitř měkký Jo a to je prostě to klasický vytřený těsto jo jak prostě tatínek když ještě nebyly ty roboty tak ho mám vždycky poslala a on tam vůbec s máslem a žloutkem a cukrem já dělal takový kogel mogel a dělal to dvě hodiny aby to bylo pořádně vytřený že jo Pak tam přijel na tu tu tu mouku a prostě bylo to krásný prostě takový beránek jo Já kupodivu jestli s tím že je to skočit dělám třeba sekanou na Velikonoce Velikonoce sekanou s vajíčkem a dávám do toho ještě nějakou zeleninu aby to bylo barevný a dělám tobrankový formě Cože že ty to potom Jako odklopit na konci a tak má že máš rád Beránka a to je dobrý nápad To je dobrý nápad to vypadá pěkně a studené jako můžeš teplý na tohle vlastně je to hrozné když jsi takhle třeba k tomu bramborou kaši že jo opečená Cibulka jo já k slaninka a prostě si ho tam postavíš jenom a teď si všichni hádají a uříznu si hlavu a já asi už si se mnou jo tak je to pěkný jako výborný tip na závěr Jiří děkujeme že se přišel do pressklub na Frekvenci 1 těšíme se na příště děkuji za pozvání a přijdu hostem pressklubu Frekvence 1 byl dnes mediální kuchař jeden z nejslavnějších pan Jiří Babica děkuji