Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody Pouze 2000 zemědělců vyrábí 80 % potravin v ČR (POLCAST 36)

Polcast

Polcast

Byznys

Pouze 2000 zemědělců vyrábí 80 % potravin v ČR (POLCAST 36)

Obrázek epizody Pouze 2000 zemědělců vyrábí 80 % potravin v ČR (POLCAST 36)

Polcast

Poslechněte si podcast

Dnes

1 hod 2 min

Podcast, který vysvětluje, proč české zemědělství přežívá díky vysoké efektivitě, ale trpí kvůli nespravedlivé podpoře. Čeští zemědělci vyrábějí ve srovnání s jinými státy levněji, přesto se producentům nedostává férové podpory. V nové epizodě Polcastu se předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha otevřeně baví s Janem Šimkem z JTZE o tom, jak zemědělci brzdí inflaci, jak se liší ekologičtí a konvenční hospodáři, jak je nefér redistributivní platba a proč je nesmysl porovnávat farmy podle rozlohy. 👉 Proč pšenice stojí stejně jako před 10 lety, ale chleba je čtyřikrát dražší? 👉 Jak je možné, že Česko má 17 % půdy v ekologickém režimu, kde se vyrobí jen 1 % potravin? 👉 Proč podpora malých a trestání velkých povede k vyšším cenám a nižší soběstačnosti? 👉 Co ukazuje srovnání s Dánskem a Nizozemskem o efektivitě českých farem? 👉 Je tisíc hektarů opravdu „velká farma“?🎧 Poslechněte si Polcast a zjistěte, proč Evropa krátí podporu těm, kdo vyrábí 80 % potravin, a co to znamená pro ceny, půdu i budoucnost českého zemědělství.

Popis podcastu

Ekonom Dominik Stroukal a Jan Šimek, předseda představenstva inovativní české zemědělské skupiny JTZE, představují farmaření 🚜 v netradičních souvislostech i v tržním a ekonomickém kontextu 🚜 V pravidelném „Polcastu“ 🎙️ upozorňují na témata, která rezonují veřejností mnohdy zjednodušenou formou 📢 Vysvětlují také známé obrazy zemědělství, které běžně vídáme okolo sebe a možná jsme si jen nikdy neuvědomili jejich význam 🌾