
Od krávy po jogurt (POLCAST 37)

Polcast
Poslechněte si podcast
Dnes
35 min
Podcast o tom, že farmář může být i řezník, mlékař nebo energetik.
Jak vypadá české zemědělství, když se přestane spoléhat jen na suroviny a začne vyrábět potraviny s vyšší přidanou hodnotou?Hostem Jana Šimka z JTZE v nejnovějším dílu Polcastu je Jaroslav Vaňous, předseda Zemědělského družstva Sloupnice, které obhospodařuje 3 000 ha půdy, má vlastní řeznictví, minimlékárnu nebo bioplynku. Mluví o tom, proč se vyplatí zůstat soběstačný, co dává v zemědělství smysl i jak těžké je prosadit se vedle velkých řetězců.👉 Jak funguje malá mlékárna v praxi a je „zlatý důl“?👉 Jak se žije zemědělcům, kteří se rozhodnou vyrábět vše od krávy až po jogurt?👉 A jak se daří českým potravinám obstát?👉 Jak dlouho ještě vydrží bioplynky?👉 A proč podpora malých na úkor středních podniků může ohrozit potravinovou soběstačnost?🎧 Poslechněte si, jak se rodí potraviny s přidanou hodnotou a jak vypadá skutečně soběstačné zemědělství.