Yxo: Zo slávnostného otvárania kilometrových diaľnic je mi do smiechoplaču (164. podcast Autobazar.EU)

Vodičák som nechcel, dnes mám Defender. Ale Land Cruiser Tybykemu závidíme všetci, hovorí v rozhovore Tomáš Yxo Dohňanský z kapely Hex.
Z otvárania kilometrových úsekov diaľnic cítim smiech a plač, hovorí Tomášom Yxo Dohňanský z Hexu. Nedokončená diaľnica do Košíc je úplná hanba tejto republiky, tvrdí.
Ďuro Sabo sa v novej epizóde podcastu venuje aj praktickým radám pre vodičov, vrátane bezpečnosti obuvi za volantom, pričom upozorňuje na rozdiely v legislatíve v rôznych krajinách a potenciálne dôsledky nesprávnej obuvi pri nehode. Dozviete sa aj o inovatívnom prístupe k turizmu na Faerských ostrovoch, kde si turisti môžu prenajať auto s prekvapivou navigáciou k neznámym lokálnym atrakciám, čím sa podporuje objavovanie menej známych miest.
A aby sme nezabudli, hexákom gratulujeme k 35 rokom stráveným na cestách za svojimi fanúšikmi!
Rozhovor s Yxom z kapely Hex: Máme radi dobré kvalitné autá, no hlavne bezpečné
Počas rozhovoru Yxo šoféroval auto a mal namierené na festival Grape. Prvá otázka tak vyplynula celkom prirodzene:
Je to tak, že na koncerty jazdíte každý člen kapely sám?
Nie, nie, toto je veľká výnimka, lebo ideme tak individuálne aj kvôli tomu, že s niektorými chalanmi idú ženy, deti a každý ideme svojím autom na Grape, lebo budeme sa aj tak rôzne pohybovať, ale ináč chodíme vždy a v zásade jednou veľkou dodávkou, kde je celá aparatúra a aj s technikmi chalanmi. A druhá dodávka je plná veselých muzikantov.
Ako vyzerá taká jazda s Hexom? Počúvate, rozprávate sa alebo ste ticho alebo si čítate alebo čo?
Máme výborného šoféra nášho Iľju. Takže my teda môžeme si robiť, čo chceme v tom aute, ale už je to naozaj trošku kľudnejšie. Teraz samozrejme, že sú tam nejaké rozhovory o filmoch, o knihách, o hocičom. Potom kľudne si niekto pozrie film, niekto si vypočuje hudbu, ale hudbu ako takú, že spoločne moc nepočúvame v tom aute. Skôr sa rozprávame alebo sa venujeme každý tomu, čo chce a tak ďalej a tak ďalej. Takže je to taká kombinácia hlavne na tých dlhých tých cestách.
Kto je z vašej kapely taký najväčší fanúšik do áut?
Vieš čo, my to máme tak, mám pocit s tými autami, že my ich máme naozaj ako také, že dopravné prostriedky. Nepobadal som, že by niekto bol taký ten autíčkár, že by presne vedel, že čo kde ako a tuningy a takéto veci. Ale tak máme radi dobré autá, máme radi kvalitné autá a máme radi hlavne bezpečné autá.
Na čom jazdí Hex?
Idem od rytmickej sekcie. Tybyke má Toyotu Land Cruiser , takú veľmi starú, ale fantastické auto. Normálne mu ho všetci závidíme. On tam má normálne ešte kazeťák. Potom Sharkan má Volvo 90-kové . Fefe má Lexus , ale neviem aký typ, lebo ja sa v týchto japonských autách nevyznám. Náš Lacko má tuším, že Nissan nejaký. To je náš gitarista. Ja jazdím na Land Rover Defender.
To je celkom pekná zbierka. A keď idete teraz spolu, tak to velikánske auto, to je aké?
No to technické, myslím, že nejaký najväčší Renault, čo vyrábajú s takým ložným priestorom plus miesta pre päť ľudí a my chodíme Mercedesom Viano alebo Vito . Také také čierne také pekné auto. Také ako sa vozia hollywoodske hviezdy.
Super. Dobre, poďme na sekundu ešte k tebe. Ty si spomínaš na akom aute si robil skúšky na vodičák?
Spomínam si úplne presne, lebo som mal veľmi prísneho učiteľa a to ti bola taká, že Škoda Felicia , taká taká ešte staré auto, také, ešte tam nebola ani klimatizácia, ani nič. No Škoda Felicia proste.
Vypočujte si celý rozhovor.
V podcaste sa dozviete sa aj to, aký má Yxo názor na slovenské cesty, akú kritiku adresu slovenským vládam za...