Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody Údené mäso a klobásy? Dajte si pozor, spôsobujú rakovinu a ďalšie problémy

Údené mäso a klobásy? Dajte si pozor, spôsobujú rakovinu a ďalšie problémy

Obrázek epizody Údené mäso a klobásy? Dajte si pozor, spôsobujú rakovinu a ďalšie problémy

Poslechněte si podcast

20. 4. 2025

27 sec

O epizodě podcastu

Naši predkovia nejedli údeniny a vôbec mäso tak často. Ak aj áno, mnohí sa zrejme nedožili takého vysokého veku ako mohli. Onkológ Štefan Korec upozorňuje, že našich veľkonočných jedál sa netreba úplne vzdať, ale treba tieto potraviny zredukovať, pretože sú priamo spojené s rakovinou hrubého čreva. Práve tej máme v našom regióne extrémne veľa. Keď sa náhodou objavili veľké ohniská rakoviny hrubého čreva v USA, prišlo sa na to, že ide o české komunity - lebo jedia veľa spracovaného červeného mäsa. V krajinách, kde týchto vecí ľudia jedia menej, je aj menej rakoviny hrubého čreva. Nehovoriac o infarktoch či iných problémoch. Ako sa teda vyhnúť rakovine? Čo môžeme robiť, aby sme ju nedostali? Onkológ Štefan Korec hovorí, že svoju šancu na rakovinu môžete radikálne znížiť tým, že pridáte vlákninu a uberiete vysoko spracované potraviny. Napríklad potraviny, ktoré sa dlho nepokazia, sú väčšinou škodlivé. Podcast TELO môžete počúvať po prihlásení sa do služby predplatného Aktuality Navyše. Nahrávala Henrieta Hanáková.

Naši predkovia nejedli údeniny a vôbec mäso tak často. Ak aj áno, mnohí sa zrejme nedožili takého vysokého veku ako mohli. Onkológ Štefan Korec upozorňuje, že našich veľkonočných jedál sa netreba úplne vzdať, ale treba tieto potraviny zredukovať, pretože sú priamo spojené s rakovinou hrubého čreva. Práve tej máme v našom regióne extrémne veľa.

Keď sa náhodou objavili veľké ohniská rakoviny hrubého čreva v USA, prišlo sa na to, že ide o české komunity - lebo jedia veľa spracovaného červeného mäsa. V krajinách, kde týchto vecí ľudia jedia menej, je aj menej rakoviny hrubého čreva. Nehovoriac o infarktoch či iných problémoch.

Ako sa teda vyhnúť rakovine? Čo môžeme robiť, aby sme ju nedostali? Onkológ Štefan Korec hovorí, že svoju šancu na rakovinu môžete radikálne znížiť tým, že pridáte vlákninu a uberiete vysoko spracované potraviny. Napríklad potraviny, ktoré sa dlho nepokazia, sú väčšinou škodlivé.

Podcast TELO môžete počúvať po prihlásení sa do služby predplatného Aktuality Navyše.

Nahrávala Henrieta Hanáková.


Popis podcastu

Všetky podcasty spravodajského portálu Aktuality.sk