Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody Vaříme s Habadějem: Dušená treska se zeleninou. Zdravé a lehké jídlo, které navíc potěší i vaše oči svojí barevností

Pardubice

Český rozhlas

Volnočasové

Vaříme s Habadějem: Dušená treska se zeleninou. Zdravé a lehké jídlo, které navíc potěší i vaše oči svojí barevností

Obrázek epizody Vaříme s Habadějem: Dušená treska se zeleninou. Zdravé a lehké jídlo, které navíc potěší i vaše oči svojí barevností

Poslechněte si podcast

5. 2. 2025

3 min

O epizodě podcastu

Okolí města Kouřimi ve Středočeském kraji je mimořádné svou dávnou historií, která se tu díky úrodné půdě odvíjela už pět tisíc let před naším letopočtem. V těsné blízkosti se nacházelo jedno z nejrozlehlejších opevněných míst od pravěku až do raného středověku. Hradiště Stará Kouřim. Pod jeho zachovalými valy leží legendami opředený Lechův kámen. Pro bájného Lecha byl možná znamením, aby se tu se svou družinou usadil.
Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.