Reálné tržby mimopražským hospodám klesly o 38 %, říká gastronom Luboš Kastner
Poslechněte si podcast
31. 3. 2023
20 min
O epizodě podcastu
Po covidové pandemii se rozevírají ekonomické nůžky mezi pražskou a mimopražskou gastronomií. „Praha absorbovala cenové nárůsty. Šla cenově o 40 % nahoru. Mimo Prahu je však osmiprocentní pokles tržeb s třicetiprocentní inflací v oboru. Pro hospody je to tedy reálný pokles o 38 %,“ říká Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků a živnostníků v Myšlení první ligy na Rádiu ZET.
Podle Kastnera se vzpamatoval zejména pražský turistický ruch. „Například Londýn je jiný než před covidem. Je plný lidí, ale je přesto jiný. To samé vidím v Praze,“ srovnává Kastner. „Do tuzemského hlavního města nejezdí tolik bonitní klienti, kteří zaplňovali Staroměstské náměstí. Navštěvují ho spíše lidé z Německa, Itálie a Španělska, chybí zde však Číňané,“ doplňuje gastronom. Právě turisté z nejlidnatější země světa tvořili před pandemií významnou část příjmů cestovního ruchu.
Obavy však Luboš Kastner vyjadřuje nad situací v gastronomickém sektoru mimo Prahu. „Covid jsem využil k tomu, že jsem začal sbírat data. V současnosti mi nedává realita vůči číslům smysl,“ popisuje Luboš Kastner situaci mimo hlavní město. „Český trh je zdeformovaný. Bude u nás míň hospod, které budou dražší. Na druhou stranu mohou být zase kvalitnější,“ myslí si Luboš Kastner.
Poslechněte si celé Myšlení první ligy Jana Mühlfeita: