
Proč pijeme alkohol, i když nám nechutná, a proč v Itálii sklízejí nedopité láhve? Je to věc kultury

Návštěva stíhá návštěvu, do toho vánoční večírek, a ještě stihnout svařák na trhu s kamarádkami, vaječný koňak s babičkou a slivovici se strýčkem. Vlastně už nemáte na alkohol chuť, ale když jsou ty Vánoce, tak si tedy přiťukneme: na zdraví! Proč spojujeme s oslavami právě alkohol? A mají to tak všichni?
S kým jsme si povídali
PhDr. Eva Ferrarová, PhD. ,vyučuje antropologii jídla v Ústavu etnologie Filozofické fakulty UK v Praze. Kromě vztahu člověka k jídlu z antropologické perspektivy, kterému se věnuje především v odborné literatuře, se zabývá tématy, jako je rovnost žen a mužů, ochrana životního prostředí a stárnutí populace. V roce 2022 jí vyšla kniha Jídlo pro radost s podtitulem Proč jíme to, co jíme a proč nejíme to, co nejíme.
MUDr.ování je podcast o zdraví se zdravým rozumem a srozumitelně. Specialisty ve svých oborech zpovídá publicistka Lucie Šilhová , která se tématy týkajícími se zdraví a životního stylu zabývá celou svoji téměř třicetiletou kariéru.
-
Nový díl vychází každou středu v 11:00.
-
Každý pátek si k tématu můžete přečíst i rozšiřující článek na webu ProZeny.cz .
-
Své názory, otázky či stížnosti nám můžete posílat na adresu info.prozeny@firma.seznam.cz .
Popis podcastu
Rozhovory o zázracích medicíny s těmi, kdo za nimi stojí. Daniela Přádová zpovídá lékaře a odborníky z různých koutů zdravotnictví. Mudrování o všech podobách zdraví, aktuálních trendech i přelomových léčebných postupech poslouchejte každou středu na ProZeny.cz.