Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody „Normalizační Prostřeno“, vánoční cukroví i vaření na televizní obrazovce s Martinem Francem

„Normalizační Prostřeno“, vánoční cukroví i vaření na televizní obrazovce s Martinem Francem

Obrázek epizody „Normalizační Prostřeno“, vánoční cukroví i vaření na televizní obrazovce s Martinem Francem

Poslechněte si podcast

Dnes

43 min

O epizodě podcastu

Na co se zeptá matka dítěte, když přijde ze školy? No přeci, co bylo k obědu. Jídlo a gastronomie byly vždy (zvláště) pro Čechy spojujícím a vděčným tématem. A své místo pochopitelně měly i na obrazovce. Trend kuchařských celebrit k nám dorazil teprve nedávno, dřív na obrazovce vařili spíše známé osobnosti. Jaké byly první kuchařské pořady na našich obrazovkách? A co bylo „normalizační Prostřeno“? To vše a mnohem více v nové epizodě podcastu Zrnění s historikem Martinem Francem.

Televizní vysílání není jen historie; ukrývá odpovědi na společenské otázky, které zůstávají aktuální dodnes. Je to fascinující okno do minulosti – a klíč k pochopení dnešních fenoménů. Od velkých historických událostí až po ty zdánlivě malé, které ale definují naší povahu. Historici a editoři Archivu ČT Jakubové Hošek a Adamus vybírají ty nejzajímavější záznamy, rozkrývají jejich příběhy a dávají jim nový, současný kontext. Zvou si hosty, kteří dodávají hloubku i nečekané souvislosti, a ukazují, proč má smysl dívat se zpět, když chceme rozumět dnešku.

Autoři : Jakub Adamus, Jakub Hošek
Host : Lea Surovcová; ČT24
Dramaturgie : Veronika Bokšteflová
Střih : Šárka Němcová
Zvukový obal : Jakub Novotný
Grafika : Petr Dalík
Producent : Jan Kordovský

© 2025 Česká televize



Na co se zeptá matka dítěte, když přijde ze školy? No přeci, co bylo k obědu. Jídlo a gastronomie byly vždy (zvláště) pro Čechy spojujícím a vděčným tématem. A své místo pochopitelně měly i na obrazovce. Trend kuchařských celebrit k nám dorazil teprve nedávno, dřív na obrazovce vařili spíše známé osobnosti. Jaké byly první kuchařské pořady na našich obrazovkách? A co bylo „normalizační Prostřeno“? To vše a mnohem více v nové epizodě podcastu Zrnění s historikem Martinem Francem.

Televizní vysílání není jen historie; ukrývá odpovědi na společenské otázky, které zůstávají aktuální dodnes. Je to fascinující okno do minulosti – a klíč k pochopení dnešních fenoménů. Od velkých historických událostí až po ty zdánlivě malé, které ale definují naší povahu. Historici a editoři Archivu ČT Jakubové Hošek a Adamus vybírají ty nejzajímavější záznamy, rozkrývají jejich příběhy a dávají jim nový, současný kontext. Zvou si hosty, kteří dodávají hloubku i nečekané souvislosti, a ukazují, proč má smysl dívat se zpět, když chceme rozumět dnešku.

Autoři : Jakub Adamus, Jakub Hošek
Host : Martin Franc
Dramaturgie : Veronika Bokšteflová
Střih : Šárka Němcová
Zvukový obal : Jakub Novotný
Grafika : Petr Dalík
Producent : Jan Kordovský

© 2025 Česká televize



Popis podcastu

Televizní vysílání není jen historie; ukrývá odpovědi na společenské otázky, které zůstávají aktuální dodnes. Je to fascinující okno do minulosti – a klíč k pochopení dnešních fenoménů. Od velkých historických událostí až po ty zdánlivě malé, které ale definují naší povahu. Historici a editoři Archivu ČT Jakubové Hošek a Adamus vybírají ty nejzajímavější záznamy, rozkrývají jejich příběhy a dávají jim nový, současný kontext. Zvou si hosty, kteří dodávají hloubku i nečekané souvislosti, a ukazují, proč má smysl dívat se zpět, když chceme rozumět dnešku.