Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody Žvýkačka

Poslechněte si podcast

Dnes

1 min

Z historických pramenů je patrné, že žvýkání se oddávali už staří Řekové. Místo dnešních žvýkaček si ale museli vystačit s kouskem pryskyřice ze stromů, které ostatně dodnes rostou v Řecku a Turecku. Mayové ve Střední Americe rádi zaměstnávali svůj chrup zpracováváním šťávy z gumovníku, indiáni v Nové Anglii zase žvýkali smrkovou mízu. Tento jejich zvyk později napodobovali bílí přistěhovalci a ztvrdlou pryskyřici doplňovali včelím voskem. Nejstarší komerčně vyráběná žvýkačka pochází zřejmě z roku 1848 od bratrů Curtisových. První patent na žvýkací gumu byla ale udělen až o dvacet let později jistému panu Semplemu z Ohia. V roce 1871 začal žvýkačku ochucenou lékořicí vyrábět fotograf a vynálezce Thomas Adams, který předtím koupil velké množství šťávy z gumovníku od mexického prezidenta. Jeho první ochucená žvýkačka se jmenovala Black Jack a brzy ji následovala Tutti-Frutti.


www.cojeco.cz

Popis podcastu

Populárně naučný pořad Minuta s encyklopedií, který vyrobila Encyklopedie CoJeCo, byl od roku 2004 vysílán regionálními stanicemi Českého rozhlasu. Později byly jednotlivé díly doplněny ilustracemi a dostaly tištěnou podobu. Kniha Jak se neutopit ve společenské konverzaci aneb Minuta s encyklopedií na každý den vyšla v roce 2005, následující Jak nebýt otráven ze společenské konverzace pak o dva roky později. https://www.cojeco.cz