Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody Těstoviny

Poslechněte si podcast

26. 4. 2025

1 min

O epizodě podcastu

Středověká Itálie, starověký Řím nebo Čína? Kterému z těchto států lze přiznat největší zásluhu na tom, že dnes mohou být těstoviny běžnou součástí našeho jídelníčku? Nejčastěji je v pojednáních o historii těstovin vyslovováno jméno Marca Pola. Ten těstoviny kolem roku 1295 přivezl do Itálie ze svého čínského pobytu. Pravděpodobně šlo o nudle z rýžové mouky, která byla a dodnes je v Asii velmi oblíbená. Mouku pšeničnou začali při výrobě používat až Italové. Dle některých historiků patří prvenství ve výrobě těstovin antickému Římu. Ve známé Apiciově kuchařské knize pocházející z 1. století je návod na přípravu sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami. Jiní zase poukazují na ještě starší zápis v talmudu o rabínově ženě připravující proužky těsta vařeného ve vodě. Do toho ovšem znovu vstupují zastánci čínských nudlí se svými pět tisíc let starými důkazy.www.cojeco.cz

Středověká Itálie, starověký Řím nebo Čína? Kterému z těchto států lze přiznat největší zásluhu na tom, že dnes mohou být těstoviny běžnou součástí našeho jídelníčku? Nejčastěji je v pojednáních o historii těstovin vyslovováno jméno Marca Pola. Ten těstoviny kolem roku 1295 přivezl do Itálie ze svého čínského pobytu. Pravděpodobně šlo o nudle z rýžové mouky, která byla a dodnes je v Asii velmi oblíbená. Mouku pšeničnou začali při výrobě používat až Italové. Dle některých historiků patří prvenství ve výrobě těstovin antickému Římu. Ve známé Apiciově kuchařské knize pocházející z 1. století je návod na přípravu sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami. Jiní zase poukazují na ještě starší zápis v talmudu o rabínově ženě připravující proužky těsta vařeného ve vodě. Do toho ovšem znovu vstupují zastánci čínských nudlí se svými pět tisíc let starými důkazy.


www.cojeco.cz

Popis podcastu

Populárně naučný pořad Minuta s encyklopedií, který vyrobila Encyklopedie CoJeCo, byl od roku 2004 vysílán regionálními stanicemi Českého rozhlasu. Později byly jednotlivé díly doplněny ilustracemi a dostaly tištěnou podobu. Kniha Jak se neutopit ve společenské konverzaci aneb Minuta s encyklopedií na každý den vyšla v roce 2005, následující Jak nebýt otráven ze společenské konverzace pak o dva roky později. https://www.cojeco.cz