Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody Řezník

Poslechněte si podcast

3. 7. 2025

1 min

Lov a následná příprava masa jsou činnosti, kterými se lidé zabývají už od pravěku, kdy maso bylo jejich základní potravou. Zabíjení zvířat navíc bývalo často spojováno s oběťmi bohům a není proto divu, že vzniklo řemeslo zaměřené právě na tuto činnost. Ve starém Řecku existoval řeznický stav, k němuž se počítali lidé jateční a kuchaři. Římští řezníci se rozdělovali na jatecké, kteří nakoupený dobytek poráželi, a na řezníky, kteří maso zpracovávali a prodávali. Řeznický cech se brzy stal váženou organizací a podobná bratrstva zanedlouho vznikala i jinde v Evropě. U nás to bylo pravděpodobně až ve 13. století. Čeští řezníci byli silní a odvážní chlapi a často se stavěli po boku vojska se sekerou v ruce proti nepřátelům. Za tuto svou chrabrost získali roku 1310 do svého znaku stříbrného lva v červeném poli.


www.cojeco.cz

Popis podcastu

Populárně naučný pořad Minuta s encyklopedií, který vyrobila Encyklopedie CoJeCo, byl od roku 2004 vysílán regionálními stanicemi Českého rozhlasu. Později byly jednotlivé díly doplněny ilustracemi a dostaly tištěnou podobu. Kniha Jak se neutopit ve společenské konverzaci aneb Minuta s encyklopedií na každý den vyšla v roce 2005, následující Jak nebýt otráven ze společenské konverzace pak o dva roky později. https://www.cojeco.cz