Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody Koření

Poslechněte si podcast

16. 6. 2025

1 min

Poté, co člověk objevil oheň a otřepal se z náhlého přívalu nepoznané chuti tepelně upraveného masa, začal se rozhlížet, čím by svůj mlsný jazýček mohl dále rozmazlovat. Brzy zjistil, že vylepšit chuť jídla lze pomocí různých listů a plodů. Podle archeologických výzkumů patřil mezi první druhy koření kmín a mák, které se lidstvo naučilo používat už někdy v době kamenné. Historie koření ale začíná být zajímavější až někdy ve 3. tisíciletí př. n. l., kdy v příznivém klimatu jihovýchodní Asie převážely karavany náklady vzácného zboží na západ. Obchod s orientálním kořením se rozrůstal a šlo často o velmi výnosný podnik. Někdy v dobách cest Marca Pola měla například jedna libra šafránu, což je něco přes 30 dkg, cenu jezdeckého koně. Obchod s kořením ovládlo v 15. století Portugalsko a v dobách rozmachu kolonizace Holandsko, Anglie a Francie.


www.cojeco.cz

Popis podcastu

Populárně naučný pořad Minuta s encyklopedií, který vyrobila Encyklopedie CoJeCo, byl od roku 2004 vysílán regionálními stanicemi Českého rozhlasu. Později byly jednotlivé díly doplněny ilustracemi a dostaly tištěnou podobu. Kniha Jak se neutopit ve společenské konverzaci aneb Minuta s encyklopedií na každý den vyšla v roce 2005, následující Jak nebýt otráven ze společenské konverzace pak o dva roky později. https://www.cojeco.cz