Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody Konzervy

Poslechněte si podcast

12. 8. 2025

1 min

Potraviny živočišného nebo rostlinného původu mohou v přírodním stavu vydržet poživatelné jen po určitý čas, než dojde k jejich rozkladu. Abychom tento čas co nejvíce prodloužili, případně úplně tomuto procesu zabránili, potraviny nejrůznějšími způsoby konzervujeme. Některé z nich znali už ve starém Řecku a Římě. V touze zachovat jídlo co nejdéle čerstvé objevili, že se potraviny dají déle uchovat pomocí tepla nebo chladu. Mikroorganismy a zárodky, které kažení způsobují, se nemohou v chladnu rozmnožovat a za vysokých teplot hynou. Teplem bývají konzervovány především kapaliny a výrobky uzavírané do sklenic nebo plechovek. Při konzervaci masa a čerstvé zeleniny se více uplatňuje chlazení a mražení. Navíc se do rychle se kazících potravin dnes přidávají konzervační látky, díky nimž dnes už téměř neznáme žluklé máslo či plesnivějící šunku. Přesto je však potřeba dát si na zkažené konzervy pozor.


www.cojeco.cz

Popis podcastu

Populárně naučný pořad Minuta s encyklopedií, který vyrobila Encyklopedie CoJeCo, byl od roku 2004 vysílán regionálními stanicemi Českého rozhlasu. Později byly jednotlivé díly doplněny ilustracemi a dostaly tištěnou podobu. Kniha Jak se neutopit ve společenské konverzaci aneb Minuta s encyklopedií na každý den vyšla v roce 2005, následující Jak nebýt otráven ze společenské konverzace pak o dva roky později. https://www.cojeco.cz