Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody Chléb

Poslechněte si podcast

22. 7. 2025

1 min

V mladší době kamenné začalo zemědělství postupně doplňovat lov zvěře. Lidé se naučili pěstovat obiloviny a nasbíraná zrna rozdrtit v primitivních hmoždířích a později semlít mezi dvěma kameny. Z mouky dokázali vyrobit kaši, z ní vytvarovat placku a na rozžhaveném kameni ji upéct. Na podobném principu, i když s využitím moderních prostředků, je i dnes připravována arabská pita nebo mexické tortilly, které mohou být ideálním základem dalších pokrmů. Významným objevem se ovšem stal kynutý chléb. Podle archeologických nálezů se kvasnice při jeho výrobě začaly používat asi okolo roku 4000 př. n. l. v Egyptě. Zobrazení postupu výroby egyptského chleba bylo nalezeno na několika hieroglyfických záznamech. Kvásek byl vytvořen odložením kousku nejlepšího chlebového těsta a usušením. Jiným způsobem, jak napomoci kynutí chleba, bylo kvašení otrub nebo celozrnné mouky spařených horkou vodou.


www.cojeco.cz

Popis podcastu

Populárně naučný pořad Minuta s encyklopedií, který vyrobila Encyklopedie CoJeCo, byl od roku 2004 vysílán regionálními stanicemi Českého rozhlasu. Později byly jednotlivé díly doplněny ilustracemi a dostaly tištěnou podobu. Kniha Jak se neutopit ve společenské konverzaci aneb Minuta s encyklopedií na každý den vyšla v roce 2005, následující Jak nebýt otráven ze společenské konverzace pak o dva roky později. https://www.cojeco.cz