
#010 O práci nutričních terapeutů a změnách v nemocničním stravování s Pavlínou Vránovou

Poslechněte si podcast
22. 4. 2022
1 hod 26 min
O epizodě podcastu
Pavlína Vránová je vedoucí stravovacího provozu a nutričních terapeutek Nemocnice Havířov. Vystudovala SZŠ obor Dietní sestra, na který navázala postgraduálním studiem se specializací Poruchy výživy a výměny látek a bakalářským studiem managementu v sociální sféře na Vysoké škole sociálně správní.
Byla stážistkou na oddělení klinické výživy ve Fakultní Thomayerově nemocnici. Externě vyučuje výživu pro nutriční terapeuty a pro dětské sestry na SZŠ a Vysoké škole PRIGO v Havířově. Pracovala jako vedoucí nutriční terapeutka v nemocnicích Karviné a Havířově, kde dnes také stojí za revolučními změnami stravování zaměstnanců a pacientů.
Právě zájem o zlepšení výživy v nemocnicích nás s Pavlínou spojuje. Změny, které v Havířově realizuje obdivuji a jsem moc ráda, že jsme naši práci propojily v projektu Pilotního testování zlepšení nemocniční stravy pod záštitou think-tanku Globopol.
V podcastu si povídáme o práci nutričních terapeutů, o zdravé výživě v nemocnicích, o zlepšeních výživy, které v havířovské nemocnici Pavlína organizuje, i o její vlastní péči o zdraví.
Infografiku a další bonusy najdete na www.pickey.cz/margit
V této epizodě probíráme:
- (1:56) - Cesta ke studiu výživy
- (14:02) - Práce a typický den nutričního terapeuta
- (16:54) - Jak začaly revoluční změny v nemocničním stravování
- (25:02) - Cena rautové snídaně v nemocnici
- (29:36) - Jaké jídlo dnes Nemocnice Havířov nabízí
- (45:32) - Co brzdí změny v jiných nemocnicích
- (47:13) - Jak probíhá spolupráce v Havířově na vaření a přípravě receptů
- (1:05:02) - Příklady obědů a jak probíhá objednávání
- (1:07:56) - Jak se změnilo studium výživy v Česku
- (1:13:18) - Podávání nápojů a zdravé mlsání pro děti
- (1:15:11) - Osobní přístup ke stravování a zdraví (+suplementace)
- (1:20:26) - Jedno výživové doporučení pro každého
- (1:22:04) - Jedno doporučení pro kolegy nutriční terapeuty
Jak začaly revoluční změny ve stravování Nemocnice Havířov a co brzdí v podobném kroku jiné nemocnice v Česku? Pavlína Vránová, vedoucí stravovacího provozu a nutričních terapeutek ve zmíněné havířovské nemocnici, přiblížila v našem rozhovoru nejen postupný vývoj v přístupu ke stravování, ale také každodenní práci nutričních terapeutek — sama mimochodem výživu pro nutriční terapeuty a pro dětské sestry vyučuje na SZŠ a Vysoké škole PRIGO v Havířově.
Infografiku a další bonusy najdete na www.pickey.cz/margit
V této epizodě probíráme:
- (1:56) - Cesta ke studiu výživy
- (14:02) - Práce a typický den nutričního terapeuta
- (16:54) - Jak začaly revoluční změny v nemocničním stravování
- (25:02) - Cena rautové snídaně v nemocnici
- (29:36) - Jaké jídlo dnes Nemocnice Havířov nabízí
- (45:32) - Co brzdí změny v jiných nemocnicích
- (47:13) - Jak probíhá spolupráce v Havířově na vaření a přípravě receptů
- (1:05:02) - Příklady obědů a jak probíhá objednávání
- (1:07:56) - Jak se změnilo studium výživy v Česku
- (1:13:18) - Podávání nápojů a zdravé mlsání pro děti
- (1:15:11) - Osobní přístup ke stravování a zdraví (+suplementace)
- (1:20:26) - Jedno výživové doporučení pro každého
- (1:22:04) - Jedno doporučení pro kolegy nutriční terapeuty