
Proč je maso ekologická katastrofa? O ekologii - část první | #31 | Hostina podcast

O epizodě podcastu
V rámci přípravy na dlouho očekávaný díl Hostina podcastu s Petrem Havlíčkem jsme si s Liborem chtěli prosvištit nějaká ta čísla, data a tabulky. Co čert nechtěl, rostlinná strava je pořád zdaleka nejšetrnější k životnímu prostředí co do produkce CO2 na všechny možné veličiny (kalorie, gramy, bílkoviny...), spotřebu půdy i další ukazatele. Jaká je nejméně ekologická potravina ze všech? Proč maso prostě nevychází v tabulkách dobře? A jaké absurdní reklamy na argentinskou svíčkovou jsme si museli v rámci přípravy prohlédnout? Protože jsme si ale hodinu povídali o našem pětikilometrovém závodu a nahrávání museli přerušit dřív, než jsme se stihli pořádně zahřát a rozčílit, slíbili jsme si rovnou druhou část dílu o ekologii. Na tu se můžete těšit koncem září.
? Na instagramu i webu můžete sledovat naše profesní projekty. Libor: complex-fitness.cz & @libor.poznicek Adam: hostina.bio & @hostina.bio & @this_but_vegan
ZDROJE: Penny a eko daň: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/penny-kampan-ekologie-skutecne-ceny.A230730_152625_eko-zahranicni_jan Iva Pazderková a její komentář k veganství: https://www.instagram.com/reel/Cvh_bk0Ng38/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA== Nová studie z Oxfordu: https://www.theguardian.com/environment/2023/jul/20/vegan-diet-cuts-environmental-damage-climate-heating-emissions-study https://www.nytimes.com/2023/07/21/climate/diet-vegan-meat-emissions.html https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/vegan-maso-vegetarian-studie-emise-klima-strava.A230721_160333_eko-zahranicni_jla Spotřeba masa v ČR 2021: https://www.idnes.cz/hobby/domov/spotreba-masa-cesko-statistika-csu.A210301_074508_hobby-domov_bma Krávy metan neprdí, ale krkají: https://www.wri.org/insights/6-pressing-questions-about-beef-and-climate-change-answered Tabulky s dopady různých potravin na životní prostředí: https://ourworldindata.org/grapher/land-use-protein-poore
V rámci přípravy na dlouho očekávaný díl Hostina podcastu s Petrem Havlíčkem jsme si s Liborem chtěli prosvištit nějaká ta čísla, data a tabulky. Co čert nechtěl, rostlinná strava je pořád zdaleka nejšetrnější k životnímu prostředí co do produkce CO2 na všechny možné veličiny (kalorie, gramy, bílkoviny...), spotřebu půdy i další ukazatele. Jaká je nejméně ekologická potravina ze všech? Proč maso prostě nevychází v tabulkách dobře? A jaké absurdní reklamy na argentinskou svíčkovou jsme si museli v rámci přípravy prohlédnout? Protože jsme si ale hodinu povídali o našem pětikilometrovém závodu a nahrávání museli přerušit dřív, než jsme se stihli pořádně zahřát a rozčílit, slíbili jsme si rovnou druhou část dílu o ekologii. Na tu se můžete těšit koncem září.
📲 Na instagramu i webu můžete sledovat naše profesní projekty. Libor: complex-fitness.cz & @libor.poznicek Adam: hostina.bio & @hostina.bio & @this_but_vegan
ZDROJE: Penny a eko daň: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/penny-kampan-ekologie-skutecne-ceny.A230730_152625_eko-zahranicni_jan Iva Pazderková a její komentář k veganství: https://www.instagram.com/reel/Cvh_bk0Ng38/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA== Nová studie z Oxfordu: https://www.theguardian.com/environment/2023/jul/20/vegan-diet-cuts-environmental-damage-climate-heating-emissions-study https://www.nytimes.com/2023/07/21/climate/diet-vegan-meat-emissions.html https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/vegan-maso-vegetarian-studie-emise-klima-strava.A230721_160333_eko-zahranicni_jla Spotřeba masa v ČR 2021: https://www.idnes.cz/hobby/domov/spotreba-masa-cesko-statistika-csu.A210301_074508_hobby-domov_bma Krávy metan neprdí, ale krkají: https://www.wri.org/insights/6-pressing-questions-about-beef-and-climate-change-answered Tabulky s dopady různých potravin na životní prostředí: https://ourworldindata.org/grapher/land-use-protein-poore