
Konec sojových burgerů? Téma rostlinných puků ožívá | Hostina Podcast | #59

🗣️ Když ministr zemědělství Marek Výborný neuspěl s návrhem v českém parlementu, vydal se o patro výše do Bruselu. Téma názvosloví veganských produktů tak znovu ožívá. Proč by se veganské produkty neměly jmenovat jako jejich masoví kolegové? Co je špatně na názvech jako bedlový řízek, hlívový guláš nebo sojový párek? Má návrh nějaké relevantní opodstatnění a kdo by prosperoval z jeho prosazení?
😈 Libor na sebe bere roli ďáblova advokáta a snaží se v návrhu ministra zemědělství najít alespoň špetku rozumu a relevance. Pouštíme se tedy do diskuze o klamání spotřebitele, totiž jestli by rostlinné alternativy, které nutričně neodpovídají jejich parťákům z živočišné říše, neměly být alespoň o poličku vedle. Co se stane, když ve svém jídelníčku vyměníte kvalitní mléčný jogurt za nutričně vyprázdněnou rostlinnou alternativu? A co když rybu nahradíte hrachovou bílkovinou vytvarovanou do tvaru filetu?
👀 Měl by v této kauze vyhrát zdravý rozum, regulace, nebo volný trh? A jdou tyto věci vlastně dohromady?
🏃 Hledáme poslední dva členy do týmu na Vltava run 2026, nejste to právě vy?
💊 S kódem HOSTINA10 si můžete na webu Norsan.cz koupit perfektní veganské omega trojky. Děkujeme Norsanu za spolupráci.
📲 Na instagramu i webu můžete sledovat naše profesní projekty.Libor Pozníček: complex-fitness.cz & @libor.poznicekAdam Novotný: hostina.bio & @hostina.bio & @this_but_vegan