Je čas slavit? Legální pěstování v Česku od roku 2026.

Konopný podcast
Poslechněte si podcast
Dnes
35 min
30. května 2025 schválila sněmovna novelu trestního zákoníku, která od 1. ledna 2026 zásadně mění přístup k pěstování a držení konopí. Jedná se ale o skutečnou legalizaci? Poslechněte si souhrn toho, co bude povolené, a co naopak bude zakázané, jaké platí limity pro jednotlivce a co hrozí v případě, že je překročíte. Přestože novela je v některých ohledech jasně formulovaná, zahrnuje i několik nejasností. Přesto vám poradím, jak postupovat, abyste se vyhnuli páchání trestného činu. Poslouchejte Konopný podcast a dozvíte se víc.
V 78. epizodě se dozvíte- Kdo a kolik konopí si bude moci legálně vypěstovat.
- Jaké jsou limity držení sušeného konopí
- Co hrozí v případě překročení limitů
- Jestli můžete pěstovat společně s někým dalším
- Jak postupovat, abyste neporušili zákon
30. května 2025 schválila Sněmovna novelu trestního zákoníku, která zásadně mění přístup k pěstování a držení konopí v malém množství a zejména pro vlastní potřebu. No a v téhle epizodě se dozvíte, co to znamená v praxi a co je skutečně povolený a co už není.
Vítejte u sedmdesáté osmé lekce Konopného podcastu. Dneska je to o té legalizaci, na kterou někteří čekají v Česku už od devadesátých let, někdo ještě déle. Já osobně čekám tak od poloviny devadesátých let, takže se dá říct, že už třicet let a po třiceti letech jsem se dočkal určitý změny, stejně jako vy. Aaa léta změna má k tý vysněné legalizaci přece jenom trochu daleko, ale pojďme se na to podívat.
Já každopádně se plánuji, si plánuji zasít nějaké rostlinky doma, až to bude povolené a začnu dva dvacátého ledna 2026. A vy můžete bejt u toho, protože právě v ten den začíná online kurz pěstování konopí naživo. Takže já tam budu každý týden ukazovat vlastně jak to, jak to pěstování pokračuje a vy si můžete zasít vlastně to konopí společně se mnou a každý týden se potom budeme věnovat teorii a vlastně i praktickým ukázkám toho pěstování a budeme samozřejmě řešit i nějaké problémy a navzájem se můžeme nějakým způsobem podpořit. Já si myslím, že to bude výborná akce. Jsem na to hrozně zvědavý, kolik lidí se toho bude účastnit.
Vy se můžete na tu novelu nebo respektive na tu, na to povolení toho pěstování připravit i ve videokurzech, které už jsou nyní dostupné. Momentálně probíhá akce, dokonce je tam poloviční sleva a nebo se můžete přihlásit do toho kurzu naživo, který začne toho dvaadvacátého ledna. A i na ten platí vlastně ta poloviční sleva, takže já se těším na to, až to začne. Vy si můžete vybrat, který ten kurz by vám vyhovoval líp. Každopádně předtím, než budete cokoliv s konopím dělat, tak je dobré vědět, jaký jsou zákony, co můžete, co nesmíte.
Momentálně je pěstování konopí stále ilegální, začíná to až prvního ledna dva tisíce dvacet šest. A já bych tak nějak trošku v rychlosti shrnul ten schvalovací proces. Ještě jsem vám teda chtěl říct, abyste se nestyděli dát Konopnému podcastu, že se vám líbí, sdílet ho s přáteli, sledovat moje sociální sítě a sledovat můj YouTube kanál. A teď-teď se vrátím k tomu shrnutí toho schvalovacího procesu. Takže tenhleten, tahle novela trestního zákona, protože nejde o úplně nový zákon, takže jde o nějakou novelu trestního zákoníku a ta byla předložená vládou devatenáctého listopadu 2024.
Prvního čtení se dočkala v prosinci 2024 a při třetím čtení byla ve Sněmovně schválena. A to bylo památné datum. To je třeba si pamatovat. Je to třicátého května 2025. Potom ještě následovalo schválení v Senátu, které proběhlo třetího června 2025.
Si pamatuji, byl jsem na dovolené, sledoval jsem to. A osmého června to podepsal náš pan prezident a ve Sbírce zákonů se objevila tato novela. Pátého srpna jako zákon č. 270/2025 Sb.. Důležité je vědět, že ta novela nabude platnosti 1. ledna 2026. Jaké jsou tam novinky?
Doma si můžete pěstovat tři rostliny, do pěti rostlin to je přestupek a může za to být pokuta až padesát tisíc a od šesti rostlin už je to trestný čin. Co je důležité je, že tohle povolení se vztahuje na lidi starší dvaceti jedna let v místě, které jim patří nebo na který mají smluvní nárok. Takže třeba ve vlastním bytě, v pronajatém bytě můžete tohleto dělat, pokud je vám víc než dvacet jedna let. Důležité je taky vědět, kolik konopí vlastně můžete sklidit. Do sto gramů sušeného konopí je legální doma, do dvě stě gramů, mezi sto a dvě stě gramy je to přestupek, za který můžete zaplatit pokutu, a přes dvě stě gramů už to bude trestný čin.
To je, co se týče toho, co si můžete nechat doma. Pokud se vydáte ven a chcete si s sebou vzít nějaký konopí, tak si budete moct vzít dvacet pět gramů legálně, mezi dvaceti pěti gramy a padesáti gramy to bude přestupek. Takže pravděpodobně, kdyby vám hlídka, kdyby vás hlídka zastavila s množstvím dvacet až padesát, dvacet pět až padesát gramů, respektive dvacet šest až padesát gramů, tak vám může pravděpodobně konopí zabavit a dostanete ještě k tomu nějakou pokutu na cestu, abyste si pamatovali, že tohle se nedělá. Je to málo, je to hodně? Jak si to vlastně celý vykládat?
Můžu třeba začít, jak je to, když budeme třeba bydlet doma dva? Můžeme začít pěstovat sami, společně, můžeme si doma uložit konopí v jedné krabičce. Uvidíme, ale k tomu se ještě dostaneme, protože já chci nakousnout to, aby si to každý nevykládal po svém. I to, jak vlastně zjistit, kolik na té kytce, protože mezitím, kdy to dozraje, sklidíte to a usušíte, proběhne nějaký čas a ne každý musí třeba odhadnout, kolik toho tam může mít. Takže potom riskuje třeba, že toho bude víc.
K tomu se za chviličku dostanu. Je tam spousta nejasností, které ukáže až praxe. Třeba jedna z nich je, jestli budete moct pěstovat jenom ze semen nebo i z klonů a případně pokud budete moci pěstovat z klonů, jako předpokládám, že ano, ale kde je můžete koupit? Může být nějaká prodejna, která bude mít na skladu tisíc klonů a vy si tam přijdete? Pravděpodobně ne, protože ta prodejna už je nějaký podnik a rozhodně bude překračovat ten limit těch tří rostlin.
Takže pravděpodobně si budete moct objednat ze zahraničí, ale tohleto všechno ukáže až praxe, protože třeba v Německu kolem těch klonů, v Německu, kde už to pěstování je legální více než rok, rok a půl zhruba, tak lidi si kupují klony, prodávají se ty klony, ale je kolem toho spousta nejasností, protože když se můžete legálně pěstovat nějaké rostliny, tak je normální, že je obchod, ve kterém si můžete jít koupit sazenice, ale tady v tom případě to tak jasný není a bude třeba tyhlety nejasnosti ještě dovysvětlit, donarovnat a udělat k tomu nějaká pravidla. A bohužel, stejně jako třeba v Německu, jdou tou cestou, že probíhá teďka první soud s někým, kdo prodával klony. Takový veřejný soud, je to taková akce aktivistů, kteří chtějí teda opravdu nějaké rozhřešení od toho státu, aby jim řek teda jo, tohle se může, tohle se nesmí, aby v tom prostě jednou provždy bylo jasno. Uvidíme, jak to proběhne u nás. Já jsem říkal, co jde, co můžete dělat, ale teď bych se ještě rád dostal k tomu, co rozhodně nemůžete dělat.
Nemůžete pěstovat nebo přechovávat konopí pro někoho jiného. To znamená, kdyby třeba vaše babička řekla Já bych chtěla vypěstovat nějaký konopí a udělat si z toho masti, ale prostě nemám na to čas. Nebo babička asi čas mít bude, ale třeba ji budou bolet ruce nohy. Nemůže třeba chodit, co já vím, nemůže a to tu je její právo delegovat na vás, aby řekla Hele synku, pěstuj mi tady na zahrádce tři rostlinky a já si z toho udělám mast. Tak pokud to uděláte, tak to pořád bude nelegální pěstovat pro někoho jiného, stejně jako si těch svých povolených 100 gramů babička nemůže uskladnit u vás.
Co taky nejde, pravděpodobně je legálně vyrábět další produkty, nějaký extrakty. Jo a tady právě přichází ta novela trestního zákona s odlišením pojmů, výroba a zpracování. Jo, takže zpracováním já to tady mám napsaný. Zpracováním se rozumí technologicky nenáročný proces následující po vypěstování sklizni nebo sběru rostliny nebo houby obsahující omamnou psychotropní látku. A těm zpracováním se rozumí sušení, drcení a další procesy směřující k získání té omamné psychotropní látky ve stavu způsobilém k užívání.
Jedná se o proces, při kterém nejsou používány speciální technologie, které by koncentrovaly potenciálně účinné látky. Například kromě uváděného sušení a drcení půjde i o maceraci, výluhy a vaření v másle či sádle bez následného odpaření rozpouštědla, neboť těmito procesy se koncentruje obsah účinné látky. Takže když si budete chtít udělat mast, budete si chtít udělat třeba máslo, z kterého si potom budete chtít udělat nějaké konopné pečivo. Je to v pořádku ve chvíli, kdy budete používat nějaký extrakt, dávat tam nějaké rozpouštědlo a výsledkem bude, že dojde ke koncentraci té účinné látky. To znamená, že budete se snažit vyextrahovat z konopí extrakt, který bude mít vyšší podíl THC.
Tak potom už se nejedná o zpracování, ale už se jedná o výrobu. A ta výroba? Za výrobu se považuje náročnější proces využívající fyzikální či chemické metody, který, který směřuje k potencování, tedy zvýšení obsahu účinných látek nebo k jejich koncentraci za použití jiných látek nebo technologií. V případě konopí se v praxi bude jednat o konopné koncentráty a extrakty. A příklad tady přímo se zmiňují fénixovy slzy a výroba se pak bude vztahovat také k syntetickým drogám.
Takže můžu si vylouhovat, můžu si udělat nějaký nějaké masti, můžu si udělat něco, v čem to budu macerovat, louhovat, ale neměl bych dělat extrakty. Jestli výroba hašiše suchou cestou oklepáním pryskyřice z palic je výroba nebo zpracování, to je otázka. Pro mě je to zpracování, protože je to velmi, velmi jednoduché a nepotřebuji k tomu žádné rozpouštědlo. Ale pravděpodobně tohleto a tyhle věci se časem budou muset nějak doladit a obávám se, že se to doladění bude probíhat někde v soudní síni. Čekalo se, že se trošku zmírní tresty za trestné činy spojené s konopím.
Tam, pokud je mi známo, tak k žádnému, eh, k žádné změně nedošlo, protože v té novele se píše, že kdo neoprávněně pro vlastní potřebu pěstuje, sklízí nebo zpracovává více než pět rostlin konopí, bude potrestán odnětím svobody až na šest měsíců, zákazem činnosti nebo propadnutím věci. Nemusí jít nutně do vězení, může dostat podmínku, pokutu, domácí vězení. Jo, takže když to bude nad šest kytek, je to až šest měsíců. Ale stejný, tahle nižší sazba platí i přitom, když budete mít u sebe doma víc konopí než těch dvěstě gramů anebo víc než padesát gramů mimo obydlí. Potom stoupají ty sazby podle toho, eh, podle toho množství tak, že na-- až na tři roky může být pachatel potrestán, eh, pokud pěstuje více než padesát rostlin.
A pokud má doma víc než dva tisíce gramů, teda dva kilogramy, anebo pokud venku mimo své obydlí pobíhá s množstvím větším než pět set gramů, anebo pokud ten trestný čin páchá ve větším rozsahu, což vlastně z těch tří písmen, které jsou dost konkrétní, eh, k tomu přidává zase docela nekonkrétní specifikaci. Odnětím svobody na šest měsíců až pět let může být pachatel potrestán, pokud pěstuje více než pět set rostlin, doma má víc než dvacet kilo anebo mimo obydlí víc než pět tisíc gramů, teda pět kilo a zase, pokud spáchá-li uvedený čin ve značném rozsahu. Takže ty sazby za to porušení, za to překročení toho povoleného limitu jsou poměrně ve stejný, zhruba ve stejných kategoriích jako, jako byly. Ale my se nebudeme soustředit na to, kdo může jít do vězení. My se budeme soustředit na to, co můžeme, co smíme od 1. ledna 2026.
Já tady mám nějaké, vybral jsem nějaké situace. Bydlíte sám doma nebo sama a chcete si vypěstovat nějaké konopí. To znamená, že vy můžete mít v jednu chvíli tři rostliny konopí, pěstovat, sklidit a usušit nebo respektive doma můžete držet legálně sto gramů. Sto až dvě stě gramů, můžete mít doma, ale už můžete zaplatit pokutu a s sebou ven si můžete vzít maximálně dvacet pět gramů, zase do těch padesáti gramů je to přestupek. Tohle je docela jednoduchý a dobře se to odečítá zase z toho zákona.
Ale co je, když jsou doma dva lidi, když třeba bydlíte s přítelkyní nebo s manželkou, máte každý nárok na to pěstovat si svoje tři rostliny? Teoreticky byste mohli mít doma až šest rostlin a každý by mohl sklidit a usušit sto gramů legálně a do dvou set gramů v rámci přestupku. Takže celkem tedy byste mohli mít doma až čtyři sta gramů v režimu přestupku a celkem dvě stě gramů zcela legálně. Ale jak to bude? Bude muset mít každý svůj pěstební prostor, když budete chtít dohromady vypěstovat šest rostlin a nebo je můžete mít v jednom pěstebním stanu a označeným třeba, která patří komu?
A co se stane, když to budete mít na zahradě? Musíte je mít zase nějak dál od sebe? Nebo můžete mít vlastně dohromady těch šest rostlin? A co se vlastně stane, když manželka nebude doma a já jí ty rostliny zaleju? Bude to přestupek, že pěstuju pro někoho jiného nebo přechovávám pro někoho jiného?
Budeme si to muset každý uchovávat v jiné krabičce, nebo jak to bude? Tohle jsou, tohle jsou trošku nejasnosti, ale dá se předpokládat, nebo aspoň já očekávám to, že pokud to bude v takovéto, takovéto situaci, že budete bydlet doma společně s někým, budete si pěstovat společně konopí pro sebe v nějakým rozumným rozsahu. To znamená, že se to dá přepočítat na to, že každý má tři rostliny a nějaký ten limit toho konopí, tak si myslím, že to bude schůdné. Ve chvíli, kdy si domů nastěhujete, podepíšete si nájemní smlouvu s dvaceti dalšími lidmi a budete tam mít šedesát kytek, tak se asi nedá předpokládat, že by vám někdo, že by vám někdo uvěřil, že to máte jenom pro svojí osobní potřebu. Potom už je to takový sdílené pěstování a já jenom doufám, že ta logika tohohle bude fungovat i v té praxi, že policie bude se na to koukat tímhle tím logickým a zcela rozumným způsobem a bude rozlišovat mezi normálním domácím pěstitel a někým, kdo se na tom snaží nějakým způsobem obohatit.
Jak zjistíte, kolik konopí vlastně sklidíte z tý rostliny? A ještě zajímavá věc, bude se, bude se počítat množství na čerstvý rostlině a nebo po usušení, protože když to sklidíte, tak je to těžší, než když to potom usušíte. Takže když byste to sklidili a někdo vám to přišel zvážit, tak bude to špatný pro vás? Nebude. Naštěstí je to tak, že můžete u sebe mít psychotropní látku získanou zpracováním rostliny konopí obsahující víc než jedno procento látek ze skupiny tetrahydrokanabinoidů.
To znamená, že v případě, že budete pěstovat povolený počet rostlin, neměl by nikdo vážit rostlinu čerstvou. Omamnou a psychotropní látkou se totiž podle zákona číslo sto šedesát sedm lomeno devatenáct set devadesát osm Sbírky o návykových látkách rozumí sušina kvetoucích nebo plodonosných vrcholků rostliny rodu Cannabis v závorce s výjimkou semen a listů, které nejsou doprovázeny vrcholky, z nichž nebyla odstraněna pryskyřice bez ohledu na to, jak se nazývají, takže je to sušina. Je to sušina kvetoucích nebo plodonosných vrcholků rostlin rodu Cannabis, z nichž nebyla odstraněna pryskyřice bez ohledu na to, jak se nazývají. Podobný povolené limity držení by se tedy vždy měly vztahovat k sušeným květům a pokud vím, není stanoveno, jaký obsah THC by tyto květy mohly mít, i když se o tom diskutovalo a určitě ještě diskutuje. Kdyby ale došlo například k limitu povoleného THC v těch konopných květech dejme tomu na osmnáct až dvacet procent, pak by pěstitelé samozásobitelé ano, ty lidi, co si budou pěstovat sami pro sebe, měli mít možnost si někde nechat svoje konopí otestovat, protože obsah THC se ve vypěstovaných rostlinách předem nedá nijak určit a už vůbec ne odhadnout.
A jsou na to samozřejmě metody a zařízení, které to umožňují. Ale buďto jsou dost nepřesné a dost nespolehlivé anebo jsou hodně drahý. Takže pokud by vznikla taková povinnost nebo takový limit, že můžu doma pěstovat osmnáct až dvacet procent nebo do dvaceti procent maximálně konopí, tak já už bych potřeboval potom nějakou laboratoř, ke který bych si mohl zajít a říct, ale teď já si doma pěstuju, mohli byste mi změřit, jestli náhodou nespáchám trestný čin, protože nedá se. I když si koupíte semena a na nich bude napsáno, že odrůda dosahuje osmnácti procent, na to se nemůžete spolehnout, protože to závisí na tolika faktorech, že dopředu to nejste schopni říct. Možná by to šlo u těch klonů, ale ani tam to nebude přesný.
Takže takovýhle limit THC v podstatě nedává, nedává smysl a není nijak rozumně akceptovatelný a zaveditelný do praxe. Já si myslím, že už tím, že jsou svým způsobem vyřazena, ta výroba koncentrátů, tak i ty nejsilnější odrůdy konopí možná třeba dosahují těch třiceti procent, ale není to možný z toho udělat osmdesát procent třeba jo, takže bych to zase jako nějakej limit bych tam asi nedával. Nemá to, nemá to smysl. Těžko. Těžko je to providitelný.
Každopádně důležitá věc je vědět, jak poznat, kolik konopí dokážete sklidit z té rostliny. Přesně to neodhadnete nikdy, dokud ta rostlina roste, ale dá se to zhruba odhadnout. Jakmile rostlinu sklidíte a dá se to dokonce zjistit ještě předtím, než ji usušíte. Není to přesný, ale je to poměrně dobrej odhad. Absolventi těch mých kurzů online pěstování konopí už tyhle informace samozřejmě mají a dokážou to odhadnout v den sklizně.
Jaká bude jejich, jaké bude množství sušiny? Ale pokud jste ty kurzy ještě neabsolvovali, tak vám můžu říct, že květy při sušení ztratí sedmdesát pět až osmdesát procent svojí hmotnosti. Mluvím o květech, které sklidíte čerstvou rostlinu, odstraníte, odeberete z ní květy a z těch květů odstraníte přebytečné okvětní lístky. Tak potom ten úbyt zvážíte, tak potom ten úbytek je sedmdesát pět až osmdesát procent. To znamená, že když sklidíte stogramovou rostlinu, nebo respektive sklidíte rostlinu, oberejete z ní květy, ostříháte okvětní lístky a zbyde vám sto gramů čerstvých květů, tak po usušení budou mít pravděpodobně dvacet pět gramů, dvacet pět, dvacet plus mínus.
Takže na to, abyste měli sto gramů v závěru, tak byste měli mít řekněme do čtyř set gramů konopí čerstvé rostliny čerstvě obranného konopí. Takže to by mělo vážit maximálně čtyři sta gramů, abyste po usušení se dostali na těch sto. Doufám, že jsem to takhle z hlavy spočítal dobře, ale dává mi to smysl. Dá se zjistit i sklizeň zvážením celé rostliny, ale je to hodně nepřesný, protože je tam hodně proměnných. Některé rostliny jsou vysoké, mají hodně stonků, mají hodně větviček, v poměru k těm květům.
Nicméně v průměru, já jsem to zjistil, já jsem to počítal na vzorku sto čtyřiceti rostlin z různých pěstebních cyklů a vyšlo mi v průměru, když rostlinu ustřihnete a hned ji zvážíte, tak vám vyjde nějaká hmotnost, tak zjistíte nějakou hmotnost a potom, když je oberete, usušíte a vezmete tu sušinu těch květů, tak v průměru se pohybujete někde okolo deseti procent. Takže když vezmete, sklidíte rostlinu, bude mít tisíc gramů, tak na konci byste z toho měli mít sušinu sto gramů. Ale je to opravdu jenom orientační číslo, které vychází z nějakého počtu rostlin různých pěstebních cyklů. Je to, berte to opravdu jako orientační číslo, nedá se tím úplně přesně řídit. Nejlepší je opravdu to obrat, když si chcete být jistý, obrat to zvážit tu čerstvou, ty čerstvé květy a potom po usušení máte opravdu tu čtvrtinu nebo dvacet procent.
Co ale udělat, když už při tý sklizni zjistíte, Že to konopí vlastně máte jako navíc, že vlastně vidíte, že po usušení budete mít třeba tři sta gramů, což se může běžně stát, tak můžete samozřejmě si narychlo nastěhovat domů další lidi, aby to v přepočtu vyšlo teda, aby každý měl těch sto gramů, ale to si samozřejmě dělám srandu, protože to byste se mohli snadno stát organizovanou skupinou, která vyrábí omamné a psychotropní látky. A to určitě nechcete. Ale co můžete, je zpracovat to přebytečné konopí na masti nebo výluhy, protože v těch potom může být obsah THC do jednoho procenta, pokud to si můžete spočítat zhruba, když budete vycházet z toho, že třeba to sklizené konopí může mít až dvacet procent konopí THC, tak potom si přepočtete, kolik potřebujete dejme tomu sádla nebo vazelíny, jo, nebo nějakého másla na to, abyste to, abyste z toho udělali výrobek, který má do jednoho procenta THC, který je úplně legální a není vlastně limitován žádným množstvím. To je způsob, jak se přebytečného materiálu zbavit bez toho, aniž byste ho museli vyhodit, ale stejně i na ty masti musíte to konopí nejprve usušit. Takže zase budete riskovat, že získáváte, zpracováváte větší množství konopí než, než můžete, jo.
Řešením je usušit to rychleji v troubě, při výrobě těch mastí nepotřebujete tolika těch terpenů, není to tak zásadní, takže můžete to sušení urychlit a co nejrychleji zpracovat. V podstatě jediným bezpečným způsobem, jak se nadbytečného konopí zbavit, je spálit ho, rozdrtit a vyhodit do odpadu, do bioodpadu nebo na kompost. To je jediné, co mi tak jako napadá, protože neexistuje nějaká spalovna veřejná, kam byste přišli a mohli jste tam odhodit svých přebytečných sto gramů konopí, jo. Já vím, že to je jako úplně, mně to je totálně absurdní takhle o tom mluvit, ale bohužel tohle je realita. Každý, kdo konopí někdy pěstoval, ať už s vysokým obsahem THC nebo povolené odrůdy technického konopí, nebo odrůdy do jednoho procenta THC, tak každý ví, že použít slova tři rostliny a sto gramů sušiny v jedné větvi v podstatě nedává žádný smysl, jo.
Ale v parlamentu nebyl... A v senátu nebylo dost odvahy na to, aby ten limit byl vyšší a ten tlak ze strany policie byl pravděpodobně velký. A bohužel nedošlo k tomu, aby ta legalizace dávala smysl i z botanického hlediska, protože prostě tři rostliny a sto gramů nejde dohromady. I začátečník, pěstitel, který si venku zasadí odrůdu, tradiční odrůdu, kterou zasejete, krátkodenní odrůdu, kterou zasejete někde v květnu a sklízíte ji na konci září nebo v průběhu října, tak i úplný amatér může na takovéhle rostlině mít na jedné tři sta gramů sušiny, pět set gramů sušiny. A u těchhle odrůd není výjimkou, že ta sklizeň je až jedno kilo, může být i víc.
A to je prosím jedna rostlina. Takže tyhlety odrůdy, které jsou krátkodenní, které jsou tradiční, jsou v podstatě vyřazené z toho, abyste je mohli pěstovat. Nezbyde vám, než pěstovat automaty, fotoperiodicky neutrální odrůdy, které jsou zralé zhruba za dva, za dva a půl měsíce od té chvíle, co zasejete. Nerostou tolik do výšky a není na nich logicky ani taková úroda. Takže to budou pro venkovní pěstitelé jediné varianty, které, u kterých nebude hrozit, že překročí ten limit.
To znamená, že když někdo bude chtít a budete mít doma dvě kytky venkovní a podaří se vám sezóna, tak můžete mít dva kilogramy a za dva kilogramy už zase můžete dostat až tři roky. Takže zlepšilo se to, ale prostě tady to pořád nedává smysl. Protože ano, snadno si může-může někdo říct jo kilo, to je hrozně je, za kolik se to prodá? Ale to je běžná praxe zahrádkářů nebo lidí, kteří pěstují konopí na zahradě a na zahradě, že prostě toho mají víc. Zpracujou něco, zpracováván ty masti, něco si nechají, když kouří, ale jako jasně, sto gramů je hrozně málo.
Je to hrozně málo. Je to škoda, že se to neposunulo dál, ale musíme to brát jako první krok. Já k tomu zhodnocení se ještě za chvilku dostanu, tak se v tom nebudu, nebudu se na tom teďka otáčet. Je třeba říct, že pro vlastní spotřebu si můžete vypěstovat několik sklizní za rok. Takže když teda, abyste se drželi toho limitu, tak si můžete pěstovat několikrát za rok.
Budete k tomu teda potřebovat umělé osvětlení a všechno zařízení na pěstování pod umělým osvětlením, ale můžete v podstatě pořád doma mít tři kytky a sto gramů sušiny jako to legální maximum. Nemůžete ale si vypěstovat jednu venkovní sklizeň, abyste ji měli na celý rok. Pokud třeba ročně spotřebujete tři sta gramů konopí, ať už na cokoliv, tak si nemůžete vlastně to vypěstovat najednou bez toho, aniž byste riskovali, že překročíte zákon. Je tahleta forma legalizace vítězství? Nebo jak to máme vlastně vnímat?
Já už jsem to změnil. Podle mě to v zásadě vítězství je, protože je to obrovský posun oproti tomu, co bylo, protože nebylo legální vůbec nic i pět rostlin, byl přestupek, i jedna rostlina byl přestupek. Ano, nešli byste asi pravděpodobně do vězení za to, že pěstujete jednu rostlinu, ale tohle, že souplo-- že je povoleno nějaký samopěstování, je povolený nějaký držení, je obrovskej posun a je to hrozně důležitý krok. A věřím, že tenhle krok může ukázat, že ani po jeho učinění se najednou nezačnou ulice plnit zmatenýma, sfetovanýma lidma, ale že ten život půjde dál tak, jak jde. Jenom některým lidem, prostě pro některý lidi, pro uživatele konopí ten život bude o něco snažší.
Odpůrci samozřejmě budou říkat, že to kryje dealery, že prostě takhle může každej říct, že to má pro sebe. Ale já říkám, jako že kdyby to bylo legální, tak by nemuseli bejt žádný dealeři a měli bychom úplně po starostech, protože ten trh by se saturoval v podstatě sám. Ta poptávka by se dovedla pokrýt jiným způsobem, komerčním způsobem než černým trhem. Na druhou stranu, když hodnotím tu změnu, tak při současném povědomí o účincích, o nízký úrovni, jak společensky škodlivosti, tak zdravotní škodlivosti a o nízké úrovni návykovosti toho konopí, té psychoaktivní složky, bych čekal větší odvahu. Já si prostě myslím, že konopí by mělo bejt úplně legální, samozřejmě regulovaný, jako je všechno, co je legální, rohlíky taky legální, ale taky jsou nějaký pravidla, za kterých se může uvádět do oběhu.
Co já považuju za úplnou legalizaci nebo co mně by se líbilo, Čeho doufám, že se jako ve svém životě ještě dočkám, je, že by byla úplná dekriminalizace domácího pěstování, možná s nějakými prostorovými limity, aby opravdu někdo neřekl, že má dvoustometrovou garáž a v tý se prostě pěstuje pro sebe. Taky považuju za legalizaci, pokud vzniknou, vznikne komerční prodej v licencovaných obchodech, stejně jako když si chcete otevřít bar. Takhle bych si představoval, že by bylo jednoduchý si nějaký takový podnik otevřít. Přijdete, řeknete dobrý den, tady mám, jsem ten a ten. Mám živnostenský list, tady mám prostor.
Chtěl bych v něm mít bar nebo coffee shop a prodávat tam konopí, který bych bral z odlicencovaných producentů nebo zase od lidí, který mají povolení anebo který si budu pěstovat přímo sám a prodávat, jako jsou mini pivovary. Jde to v pivu? Proč by to nešlo v konopí? A dovedl bych si představit, že by se v těch specializovaných obchodech mohlo konopí konzumovat přímo tam za podmínek, který by třeba nekolidovaly se zákazem kouření v uzavřených prostorách, ale máme tady místa, kde je možný kouřivodní dýmky, kuřácké kluby. Dalo by se to vyřešit.
Každopádně to je z mýho pohledu legalizace a takhle já bych si to představoval. Ale máme, co máme. Buďme za to rádi. Věřím a doufám, že to bude, že to je první krok na nějaké delší cestě. A hlavně doufám, že ten začátek a ten, ten první rok dejme tomu, ukáže, že to není chyba a že tudy rozhodně cesta vede.
Já se každopádně těším, až si dvaadvacátého ledna zaseju nebo zasadím první legální sklizeň doma z konopí, který bude mít vyšší obsah THC než jedno procento a vy u toho můžete být. Můžete se přidat, stačí jenom přihlásit se do online kurzu naživo a už během podzimu se dozvíte první podrobnosti o tom, jak to celé bude probíhat a co vás tam čeká. Já samozřejmě chystám speciální díl Konopného podcastu, kde celý tady ten kurz představím a trošku přiblížím, jak to asi bude probíhat. Díky, že posloucháte Konopný podcast. Jak už jsem říkal, sdílejte mezi přáteli, že něco takovýho je a těšte se na další epizodu.
Buďte na sebe hodní a těšte se taky trošku do toho roku 2026. Nicméně zbývá do něj ještě kus cesty, takže si ji užijte. Čeká nás třeba například Cannafest v Čechách, v Praze a ten se moc těším. No a možná se tam s některými z vás uvidíme. Mějte se fajn, říkám už to naposled a jednou provždy.