
Skončí tousťák a Cola jako tabák? V Americe se pustili do boje s ovocnými jogurty

Milí rváči,
Spojené státy rozehrály právní bitvu, která může změnit to, co bude v budoucnu považováno za jídlo, které neškodí zdraví — a rovněž, co si dnes bereme automaticky z regálu. Může vzniknout precedens, který ovlivní i Českou republiku.
Město San Francisco zažalovalo potravinářské giganty jako Coca-Cola, Kraft Heinz, PepsiCo, Mondelez či Nestlé. Tvrdí, že tito výrobci vědomě zaplavili trh ultra-zpracovanými potravinami (tzv. UPF), které jsou podle žaloby navržené tak, aby byly extrémně chutné, levné, návykové a zdravotně škodlivé.
Jak zaznělo v úvodu naší Devítiminutovky: „Jde o žalobu kvůli ultra-zpracovaným potravinám, které lidskému zdraví určitě nepomáhají.“ A Radek to shrnul přesně: „Upřímně mě vyděsilo, čím se cpeme.“
Zástupci San Francisca v dokumentech tvrdí, že ultra-zpracované potraviny přímo přispívají k epidemii obezity, diabetu, srdečních chorob – nemocí, které v důsledcích stojí město miliardy dolarů ročně. Argumentace je explicitně založená na strategii „Big Tobacco“: věděli, zatajují, profitují.
UPF nejsou jen balené potraviny. Jsou to výrobky, které prošly tolika technologickými úpravami, že už nepřipomínají původní surovinu. Obsahují látky, které byste doma nevyrobili: emulgátory, modifikované škroby, izolované bílkoviny, aromata, hydrogenované tuky či fruktózový sirup. V podcastu zaznívá: „Tyto potraviny jsou konstruovány tak, aby byly extrémně chutné, návykové, trvanlivé, levné — a aby sis tím furt cpal.“
Do této kategorie spadají chipsy, nugety, frozen pizzy, instantní polévky, ochucené jogurty, snídaňové cereálie, energetické drinky, zero limonády, různé párky, salámy a samozřejmě i náš dobře známý toastový chleba. „Podíváš se do ledničky a zjistíš, že tam vlastně nic není,“ směje se Radek — protože většina běžného sortimentu UPF splňuje.
Žaloba stojí na datech, která jsou znepokojivá. V USA tvoří ultra-zpracované potraviny 58 % kalorického příjmu dospělých, u dětí dokonce 67 %. Lidé, kteří je konzumují nejvíc, mají o 12 % vyšší celkovou úmrtnost a ženy vyšší výskyt některých nádorů, včetně rakoviny prsu a kolorektálního karcinomu. Studie citované žalobou mluví o 50% zvýšení rizika metabolického syndromu, 30% vyšším riziku kardiovaskulárních nemocí a 21% nárůstu mozkové mrtvice. A Radek k tomu v epizodě dodal: „Děti, které to jedí, mají třikrát větší riziko obezity a dvakrát vyšší riziko diabetu typu 2.“
San Francisco tvrdí, že potravinářské firmy:
– vědomě kombinují látky způsobující návykové chování,
– cílí marketingem na děti, často i ve školách,
– zlehčují zdravotní dopady,
– využívají agresivní lobbying
– a vyrábějí produkty, jejichž spotřeba vytváří závislost srovnatelnou s nikotinem.
Žaloba dokonce uvádí, že 14 % Američanů splňuje kritéria závislosti na jídle. Ne metaforicky — fyziologicky.
Americká města a státy vedla v 90. letech válku s tabákovými firmami, které věděly, že jejich produkty zabíjejí a lhaly o rizicích. Dopadlo to historickým urovnáním za stovky miliard dolarů a tvrdou regulací.
San Francisco dnes tvrdí, že se potravinářské koncerny chovají úplně stejně. „To je jenom vsuvka s tabákem, aby se pochopilo, jak závažné to je,“ říkáme.
Pokud soud uzná argumentaci města, vznikne precedens, který může přepsat celý potravinářský byznys. Tedy i ten v Evropě a v České republice.
Užijte si poslech, čau Ondřej