Boris Bajer je odborník na výživu. Vyštudoval všeobecné lekárstvo, je fyziológ aj patofyzilóg. Možno vás takýto hosť v Klímapodcaste prekvapí, ale to, čo jeme, s klímou veľmi súvisí.
Prejdeme vegetariánstvo aj vegánstvo, kedy s nimi začať a na čo si dať pozor, aby boli zdravé. Rozprávame sa o tom, ako vyhadzovať čo najmenej jedla a či sú mrazené potraviny nezdravé, alebo je to mýtus. A či aj u nás platí, že obezita je skôr problémom chudobných ľudí a ak áno, ako sa dá jesť zdravo aj za málo peňazí.
Preberáme lokálne potraviny aj slovenské superpotraviny, aj to, ktoré bio sa oplatí kupovať naozaj bio a ako sa zbaviť postrekov, ktoré sú na ovocí či zelenine.
Čo robiť, keď máte chuť na sladkosti, ale chcete zdravšiu alternatívu ako napolitánky z obchodu?
Čo spôsobuje nadmerné jedenie mäsa?
A samozrejme sme nemohli obísť ani jedlo budúcosti. Bude to hmyz, riasy alebo umelé mäso? Alebo všetko, čo je dobré a máme to jesť, nám už dala príroda?
Na boj s klimatickou zmenou budeme musieť byť fit aj psychicky. Ako jedlo vplýva na našu odolnosť a náladu a čo jesť, aby sme si v tomto smere pomohli?
Na všetky tieto otázky odpovedá Kataríne Kozinkovej v šiestej epizóde tretej série Klímapodcastu denníka SME jej hosť Boris Bajer.
Celý tím Klímapodcastu SME sa na vás teší s ďalšími epizódami v roku 2022.
–
Ak máte pre nás spätnú väzbu, odkaz alebo nápad, napíšte nám na klimapodcast@sme.sk
–
Všetky podcasty denníka SME nájdete na sme.sk/podcasty
–
Podporte vznik Klímapodcastu a kúpte si digitálne predplatné SME.sk na sme.sk/podcast
–
Odoberajte aj denný newsletter SME.sk s najdôležitejšími správami na sme.sk/suhrnsme
–
Ďakujeme, že počúvate Klímapodcast.
Boris Bajer je odborník na výživu. Vyštudoval všeobecné lekárstvo, je fyziológ aj patofyzilóg. Možno vás takýto hosť v Klímapodcaste prekvapí, ale to, čo jeme, s klímou veľmi súvisí. Prejdeme vegetariánstvo aj vegánstvo, kedy s nimi začať a na čo si dať pozor, aby boli zdravé. Rozprávame sa o tom, ako vyhadzovať čo najmenej jedla a či sú mrazené potraviny nezdravé, alebo je to mýtus. A či aj u nás platí, že obezita je skôr problémom chudobných ľudí a ak áno, ako sa dá jesť zdravo aj za málo peňazí. Preberáme lokálne potraviny aj slovenské superpotraviny, aj to, ktoré bio sa oplatí kupovať naozaj bio a ako sa zbaviť postrekov, ktoré sú na ovocí či zelenine. Čo robiť, keď máte chuť na sladkosti, ale chcete zdravšiu alternatívu ako napolitánky z obchodu? Čo spôsobuje nadmerné jedenie mäsa? A samozrejme sme nemohli obísť ani jedlo budúcosti. Bude to hmyz, riasy alebo umelé mäso? Alebo všetko, čo je dobré a máme to jesť, nám už dala príroda? Na boj s klimatickou zmenou budeme musieť byť fit aj psychicky. Ako jedlo vplýva na našu odolnosť a náladu a čo jesť, aby sme si v tomto smere pomohli? Na všetky tieto otázky odpovedá Kataríne Kozinkovej v šiestej epizóde tretej série Klímapodcastu denníka SME jej hosť Boris Bajer. Celý tím Klímapodcastu SME sa na vás teší s ďalšími epizódami v roku 2022. – Ak máte pre nás spätnú väzbu, odkaz alebo nápad, napíšte nám na klimapodcast@sme.sk – Všetky podcasty denníka SME nájdete na sme.sk/podcasty – Podporte vznik Klímapodcastu a kúpte si digitálne predplatné SME.sk na sme.sk/podcast – Odoberajte aj denný newsletter SME.sk s najdôležitejšími správami na sme.sk/suhrnsme – Ďakujeme, že počúvate Klímapodcast.See omnystudio.com/listener for privacy information.
Pri klimatickej zmene každý z nás bude musieť skôr alebo neskôr vystúpiť zo svojej komfortnej zóny. Pre každého to bude znamenať niečo iné. Napokon ale, v istom momente, sa každý z nás bude musieť stať človekom, ktorý túto tému rieši. Preto je dôležité rozprávať sa o nej. Nechceme vás strašiť tým, že už včera bolo neskoro. Našim cieľom nie je, aby ste z nás dostali klimatickú úzkosť. Chceme vám prinášať fakty, najnovšie informácie a kontexty a na konci aj možné rozriešenia.