Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody Petr Horký dobyl jižní pól. Nedá se to srovnávat s dobytím před 110 lety, tehdy to bylo jako přistání na Měsíci, teď je to spíše sportovní a cestovatelský výkon, říká cestovatel Horký

Petr Horký dobyl jižní pól. Nedá se to srovnávat s dobytím před 110 lety, tehdy to bylo jako přistání na Měsíci, teď je to spíše sportovní a cestovatelský výkon, říká cestovatel Horký

Obrázek epizody Petr Horký dobyl jižní pól. Nedá se to srovnávat s dobytím před 110 lety, tehdy to bylo jako přistání na Měsíci, teď je to spíše sportovní a cestovatelský výkon, říká cestovatel Horký

Poslechněte si podcast

1. 2. 2022

21 min

O epizodě podcastu

„Srovnávat mou cestu s cestami před 110 lety je nesmysl. Antarktida je sice stále stejná, ale je jiná strava, je jiné oblečení a jiné technologie. Přesto je Antarktida místo, kde se dá umřít,“ popisuje svoji cestu na jižní pól cestovatel Petr Horký, který byl hostem Interview Martina Kováře na Rádiu Z.
Hlavní je podle Horkého neudělat fatální chybu. „Nepovažuji se za horolezce a nechtěl bych se s nimi srovnávat. Pro mě to byla výzva, na vrcholu bylo mínus 35 stupňů a velký vítr. Byli jsme tam jen desítky vteřin a šli honem dolů.“ Na cestu se aktivně připravoval půl roku, v hlavě mu celý nápad ale zrál 14 let.

Jako jediný Čech stanul na všech třech pólech – na severním, jižním a na takzvaném pólu chladu na Sibiři, na nejstudenějším obydleném místě na světě. „Nejnáročnější byl pól severní, asi i proto, že to byla jedna z mých prvních expedic. Je tam stoprocentní vlhkost vzduchu, takže jsem měl totálně mokrý spacák. Vybral jsem si tam hodně věcí, kterým jsem se na dalších cestách už vyhýbal. Teď jsem si jel spíše udělat radost, než že bych se bál,“ vypráví Petr Horký.

Rozhovor moderátora Martina Kováře polárníkem a dokumentaristou Petrem Horkým si poslechněte zde:

Popis podcastu

Rozhovor na aktuální téma. Na Rádiu ZET.