
Pivovarnictví v Čechách se posunulo, myslí si degustátorka piva Věra Lehovcová

O epizodě podcastu
„Lidé rozeznávají pivní styly a zajímá je to. Už to není jen desítka, dvanáctka a černé pivo. V Čechách se to strašně posunulo, to mě těší,“ říká host Interview Hany Vítkové na Rádiu ZET, degustátorka piva Věra Lehovcová. „Senzorika je nezastupitelná. Sice už máme hodně přístrojů, ale ty neodhalí všechno. Senzorikou odhalíte mnohé nedostatky a vady piva. Existuje spousta negativních chutí,“ dodává degustátorka piva.
„Vad piva je hodně. Zejména oxidačních. Dochází k nim třeba špatným skladováním či transportem. Pivu škodí tři věci: světlo, teplo a pohyb. Také ale záleží na druhu piva. Dnes už jsou i typy, které se pijí teplé podobně jako svařák,“ podotýká Lehovcová. Zmiňuje i další specifika. Česká a další středoevropská piva jsou pověstná svou pěnivostí. Oproti tomu třeba ve Velké Británii se pivo prodává bez pěny. „Na degustačních přehlídkách jsou často neprůhledné sklenice, aby degustátoři nebyli ovlivněni barvou, pěnivostí a tak dále. Pěnivost se na soutěžích už příliš nesleduje, protože je měřitelná přístrojem,“ vysvětluje.
A jaká piva má Věra Lehovcová nejradši? „Jsem milovnice belgických klášterních piv. Z našich piv mám ráda ležáky. Dnes už piji pivo pro zážitky,“ usmívá se. Je pro degustování piva důležité vzdělání v oboru pivovarství? „Sice je výhoda ho mít, protože rozumíte výrobě a technologii, ale není to podmínka. Znám výbornou degustátorku, která je vystudovaná účetní,“ zmiňuje Lehovcová. Podle ní je o pivovarnictví stále velký zájem. „Učím na střední škole. Samozřejmě, když položím dotaz, kdo ze studentů se tomu chce věnovat, ne všichni odpoví kladně. Výroba piva má svá úskalí a není to jednoduché. Časem na to každý, kdo má pivovar, přijde,“ dodává Věra Lehovcová.
Jaká byla její cesta k degustátorství? Poslechněte si celé Interview Hany Vítkové: