Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody Když se něco nepovede, dá se to zachránit čokoládou nebo rumem, radí autorka kuchařek Erika Pilátová

Když se něco nepovede, dá se to zachránit čokoládou nebo rumem, radí autorka kuchařek Erika Pilátová

Obrázek epizody Když se něco nepovede, dá se to zachránit čokoládou nebo rumem, radí autorka kuchařek Erika Pilátová

Poslechněte si podcast

30. 12. 2022

16 min

O epizodě podcastu

„Když se řekne kuchařka, představuji si, že tam je vaření, pečení i všechno o jídle. I když jsou tam také nevařené a nepečené recepty,” popisuje autorka kuchařek a kulinární redaktorka Erika Pilátová, která byla hostem Interview Hany Vítkové na Rádiu ZET. Nejraději má pečení, z vaření pak takzvané recepty „co dům dal”. „Když otevřu lednici a můžu z toho něco poskládat, jsem kreativní. Pečení mě baví víc, protože tam je možnost zdobení. Baví mě si s tím vyhrát kvůli focení. Strašně málokdy se mi stane, že by se mi něco nepovedlo. A když se něco nepovede, dá se to zachránit čokoládou nebo rumem,” směje se autorka, které v únoru vyjde druhá kuchařka.

Nápady na focení jídla přicházejí samy až podle toho, jak jídlo ve finále vypadá. „Pak zašmátrám v kuchyni a vytáhnu, co je potřeba. Když k nám přijde rodinná návštěva na večeři, nikdo nemá stejný servis. Všichni mají jiný talíř, jinou misku, jiný příbor, protože mám od všeho tak jeden dva kusy. Už to nemám kam dávat, ale zároveň mě strašně baví chodit po bazarech a vyhledávat,” svěřuje Pilátová svou vášeň pro nádobí. Vždy se snaží, aby jídlo nevypadalo příliš dokonale a aby působilo dojmem, že ho doma zvládne každý. „Je to něco mezi klasickým domácím pečením a tím profi. Aby to vypadalo uvěřitelně a zároveň aby na to měl každý chuť.”

Kromě toho, že ráda vytváří sladké dobroty, baví ji i slané pečení, které v sobě snoubí i zpracovávání surovin stylem „co dům dal”. „Do slaných koláčů se toho dá spousta zpracovat. Mám jedno univerzální těsto, které se dá použít jak na sladké, tak na slané pečení,” dává k dobru Erika Pilátová. Ze sladkého tvoření ji baví nejvíc cukroví a koláče na plech. „Ti, co mají rádi sladké, potřebují pořádný plech koláče,” uzavírá autorka kuchařek.

Jaký je její recept na univerzální těsto, které se dá použít jak na slané, tak na sladké pečení? Poslechněte si celé Interview Hany Vítkové: