
Geneticky modifikované potraviny zachraňují životy, západní civilizaci ale víc trápí nemoci než hlad, říká oceněný rostlinný biolog

Profesor Jiří Friml nedávno dostal cenu Neuron, a to za výzkum hormonu auxin. „Buňky vědí, kterým směrem chtějí auxin pumpovat, auxin také podporuje růst kořenů,“ popisuje. Zkoumá ale i to, jak ještě vylepšit pěstování plodin. „Chemický postřik je škodlivější než geneticky modifikované plodiny. Některé modifikace vedou k větší odolnosti, jiné dávají plodině živinu, kterou jinak nemá. Například rýže s vitaminem A zachraňuje stovky tisíc až miliony životů v jihovýchodní Asii.“
Popis podcastu
Rozhovory Lucie Výborné. Zajímavé osobnosti mluví o věcech, jimž rozumějí. Své dotazy pokládejte přes formulář na webu.
Všechny díly podcastu Host Lucie Výborné můžete pohodlně poslouchat v mobilní aplikaci mujRozhlas pro Android a iOS nebo na webu mujRozhlas.cz .
Všechny díly podcastu Host Lucie Výborné můžete pohodlně poslouchat v mobilní aplikaci mujRozhlas pro Android a iOS nebo na webu mujRozhlas.cz .