Důchod 47 000 korun, nájem 52 000. Proč Švýcaři odchází ze země a co čeká Čechy

FOCUS ON
Poslechněte si podcast
Dnes
26 min
Tereza Kovanda Vodňanská přijela do Švýcarska za manželem, který dělal doktorát v CERNu. Dnes pracuje jako grafická designérka pro institut OSN v Ženevě. V rozhovoru popisuje, jak je těžké sehnat práci bez francouzštiny, proč dostala pokutu za splachování po desáté večer a jak funguje multikulturní prostředí s kolegy z celého světa. Sledujte švýcarský speciál na platformě FocusOn - sérii rozhovorů s Čechy, kteří žijí v zemi helvétského kříže.
Od půlročního pobytu k práci pro OSN
Tereza je ve Švýcarsku přibližně dva a půl roku. „Dostala jsem se sem díky manželovi, který dělal doktorát v Anglii. V rámci doktorátu posílali studenty na rok a půl do CERNu. Už tehdy jsem s ním tady půl roku bydlela, pak odjel dodělat doktorát zpátky do Anglie a následně hledal postdoktorát, opět ve Švýcarsku. Našel místo v CERNu, a tak jsme se přestěhovali," vysvětluje.
Ale manžel měl práci zajištěnou, zatímco Tereza musela začít od nuly. „Posílala jsem životopisy úplně všude, protože tady je opravdu těžké sehnat práci pro někoho, kdo neumí francouzsky a není místní," vzpomíná. Hledání práce trvalo půl roku. „Pak jsem začala posílat přihlášky i na pozice, které nebyly tak dobře placené – na stáže a traineeship programy."
Nakonec se přihlásila na stáž v OSN. „Nevzali mě, ale moje současná šéfová mi nabídla jinou práci, na kterou bych se hodila mnohem víc. Byla to taky stáž. Měla jsem obrovskou výhodu v tom, že pozice ještě nebyla vypsaná a nabídla ji jen mně. Po dokončení stáže jsem měla velké štěstí – zalíbila jsem se jim a nechali mě tam na normální pozici.“
„Tereza má typickou zkušenost českých profesionálů ve Švýcarsku – vynikající vzdělání, ale bez místního jazyka a kontaktů je to maratón. My v S1 Solutions pomáháme firmám a lidem, aby tento proces byl rychlejší. Zakládáme jim firmy, vedeme účetnictví a radíme s legislativou, aby se mohli soustředit na svou práci, ne na švýcarskou byrokracii. Terezin příběh ukazuje, že s trpělivostí a trochou štěstí to jde – ale určitě to není snadné," říká Petra Savino, zakladatelka společnosti S1 Solutions, která pomáhá českým firmám a profesionálům expandovat do Švýcarska.
Den v OSN: grafika, kontrola a multikulturní prostředí
OSN má v Ženevě desítky institutů, každý sídlí jinde. „Nechodím přímo do hlavního sídla OSN. Náš institut sídlí v budově World Health Organization, která je jen jednu autobusovou zastávku od hlavního sídla," vysvětluje Tereza.
Co dělá grafická designérka pro OSN? „Většina práce je za monitorem – dělám grafiku, videografii a fotografii. Velká část mé práce spočívá v kontrole toho, co vytvářejí ostatní videografové, fotografové a grafici. Máme hodně divizí a programů, takže někdo musí kontrolovat, jestli výstupy odpovídají našemu brandingu, jestli splňují kvalitu, kterou vyžadujeme, a jestli tam nepíšou něco špatně – dokonce kontrolujeme podle UN Editorial, aby všechna slova byla psána naším stylem," popisuje. Společně s kolegyní posílají hodně feedbacku. Když jsou spokojené, materiály posílají šéfové ke schválení.
Celý rozhovor si můžete pustit jako video nebo podcast
- Jak dlouho trvá cesta z Ženevy do Česka a proč Tereza preferuje auto před letadlem, i když je to jen o dvě hodiny rychlejší
- Detailní popis toho, jak funguje každodenní práce v grafickém týmu OSN a jaké konkrétní projekty Tereza řeší
- Zajímavé postřehy o tom, jak různé národy v OSN řeší stejné pracovní úkoly a jaké kulturní rozdíly se projevují v přístupu k práci
- Tereziny zkušenosti s učením se francouzštiny a proč je pro ni obtížnější než angličtina
- Konkrétní příklady absurdních situací, které zažila kvůli švýcarským pravidlům o klidu a tichu v bytových domech
Děkujeme partnerům Švýcarského speciálu, společnostem DRFG, S1 Solutions a Novatop. Sledujte i naše další rozhovory zde.