Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody Maso z pupečníkové krve selat. Naše budoucnost do pěti let, říká Lauš z Mewery 

Maso z pupečníkové krve selat. Naše budoucnost do pěti let, říká Lauš z Mewery 

Obrázek epizody Maso z pupečníkové krve selat. Naše budoucnost do pěti let, říká Lauš z Mewery 

Poslechněte si podcast

15. 5. 2025

31 min

O epizodě podcastu

Maso bez zabíjení zvířat a krutosti velkochovů. To je myšlenka, na které stojí startup Mewery, který vyvíjí maso v laboratoři. Unikátní metodu a složení produktů, kde kombinuje vepřové buňky s mikrořasou, si nechal patentovat. Takové maso však zatím není v Evropě povolené a nesmí se nikde servírovat ani jako ochutnávky. Legislativa se má však podle informací zakladetele Mewery Romana Lauše brzy změnit.  „Laboratorní maso je novým druhem potraviny, chutná podobně jako normální maso, ale nutričně je mnohem zajímavější. My vyrábíme maso s použitím vepřových buněk a mikrořasy. A kromě nás existuje ve světě řada dalších společností, které vyrábějí například kuřecí prsa nebo nugety chutnající stejně jako konvenční maso,“ uvedl ve FLOW Lauš.  Startup Mewery v roce 2023 představil první burger na světě právě s buněčně kultivovaným vepřovým masem v kombinaci s mikrořasou. Podle Lauše má takové maso mimo jiné víc vitaminů i proteinů a neobsahuje žádné bakterie ani antibiotika, jako je to běžné u masa z velkochovů.
Maso bez zabíjení zvířat a krutosti velkochovů. To je myšlenka, na které stojí startup Mewery, který vyvíjí maso v laboratoři. Unikátní metodu a složení produktů, kde kombinuje vepřové buňky s mikrořasou, si nechal patentovat. Takové maso však zatím není v Evropě povolené a nesmí se nikde servírovat ani jako ochutnávky. Legislativa se má však podle informací zakladetele Mewery Romana Lauše brzy změnit.

„Laboratorní maso je novým druhem potraviny, chutná podobně jako normální maso, ale nutričně je mnohem zajímavější. My vyrábíme maso s použitím vepřových buněk a mikrořasy. A kromě nás existuje ve světě řada dalších společností, které vyrábějí například kuřecí prsa nebo nugety chutnající stejně jako konvenční maso,“ uvedl ve FLOW Lauš.

Startup Mewery v roce 2023 představil první burger na světě právě s buněčně kultivovaným vepřovým masem v kombinaci s mikrořasou. Podle Lauše má takové maso mimo jiné víc vitaminů i proteinů a neobsahuje žádné bakterie ani antibiotika, jako je to běžné u masa z velkochovů.

Popis podcastu

Podcast a videopořad e15, ve kterém moderátorka Veronika Jonášová diskutuje s hosty na aktuální témata ze světa byznysu a publicistiky. Druhá část pořadu nesoucí název FLOW balance se zaměřuje na oblast zdraví, longevity, seberozvoje či odolnosti.