Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody Od souboje Amundsena a Scotta o dobytí jižního pólu uplynulo 110 let. Bylo to epochální, proto tam teď mířím i já, vysvětluje cestovatel Petr Horký

Od souboje Amundsena a Scotta o dobytí jižního pólu uplynulo 110 let. Bylo to epochální, proto tam teď mířím i já, vysvětluje cestovatel Petr Horký

Obrázek epizody Od souboje Amundsena a Scotta o dobytí jižního pólu uplynulo 110 let. Bylo to epochální, proto tam teď mířím i já, vysvětluje cestovatel Petr Horký

Poslechněte si podcast

9. 12. 2021

16 min

O epizodě podcastu

Cestovatel a dokumentarista Petr Horký je v těchto dnech na cestě na jižní pól. Vydat se tam toužil od roku 2008, kdy se vrátil z pólu severního. Cesta na jih ale výrazně složitější. „Celých třináct let jsem hledal důvod, proč by bylo legitimní vydat takovou spoustu peněz za výlet. Došel jsem k tomu, že v dnešní době jsou polární příběhy pohádky pro dospělé. Ve své nahotě ukazují ryzí charakterové vlastnosti, které rozhodují o tom, co v těchto dnech žijeme,“ říká Horký v rozhovoru pro Rádio Z, který byl natočen před jeho odjezdem.
Cestovatel a dokumentarista Petr Horký je v těchto dnech na cestě na jižní pól. Vydat se tam toužil od roku 2008, kdy se vrátil z pólu severního. Cesta na jih ale výrazně složitější. „Celých třináct let jsem hledal důvod, proč by bylo legitimní vydat takovou spoustu peněz za výlet. Došel jsem k tomu, že v dnešní době jsou polární příběhy pohádky pro dospělé. Ve své nahotě ukazují ryzí charakterové vlastnosti, které rozhodují o tom, co v těchto dnech žijeme,“ říká Horký v rozhovoru pro Rádio Z, který byl natočen před jeho odjezdem.

Motivem vydat se na jižní pól právě teď bylo pro Horkého také 110. výročí od bitvy o dobití této části světa mezi Robertem Falconem Scottem a Roaldem Amundsenem. I to mu pomohlo sehnat finanční prostředky na cestu. „Partneři slyšeli na ideový obsah. Říkali, že to má smysl a chtěli, aby se o tom mluvilo, tak se rozhodli mi pomoct. Stal se zázrak a já jsem díky osvíceným lidem tyhle peníze poskládal,“ vysvětluje Horký, který byl hostem moderátora Ondřeje Kopy.

Na cestu se Horký intenzivně připravoval od července. Začal cvičit ještě více než obvykle, chystal veškerou potřebnou výbavu a komunikoval s Američany, kteří zajišťují logistiku na místě. Z Prahy se vydal nejprve do Chile, odkud z nejjižnější části, Patagonského výběžku, letěl letadlem ještě čtyři hodiny, aby se do Antarktidy dostal. Nejprve má v plánu vylézt na nejvyšší vrchol Antarktidy, později zamíří k poslednímu stupni před jižním pólem. Točny by podle plánu chtěl dosáhnout krátce před koncem roku. Horký cestuje do polárních krajů každý rok. „Říkám o sobě, že jsem polárník, je to pro mě duševní hygiena,“ dodává Horký.

Poslechněte si rozhovor moderátora Ondřeje Kopy s cestovatelem Petrem Horkým.

Popis podcastu

Pořad Rádia ZET.