Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody Ešus 10/3/2025: Tomáš a Ostrov Sv.Tomáše

Ešus 10/3/2025: Tomáš a Ostrov Sv.Tomáše

Obrázek epizody Ešus 10/3/2025: Tomáš a Ostrov Sv.Tomáše

Poslechněte si podcast

14. 3. 2025

1 hod

Do studia se dnes večer vrací po pár týdnech Tomáš Lackner. Při posledním setkání avizoval, že se chce podívat na Ostrov Sv.Tomáše, a udělal to."Osláviť svoje pätdesiate narodeniny som sa vybral na ostrov Svätého Tomáša, tropický raj stratený v guinejskom zálive. Ostrov nesie moje meno, je tiež Tomáš, ako ja, no ja ešte nie som svätý. Ešte ním môžem byť. Bývalá portugalská kolónia je rovnako stará ako ja - samostatná republika má 50 rokov. Štát má ešte jedného, vzdialenejšieho súrodenca a to Princov Ostrov, no tam som sa nedostal. Vyše 60 percent oboch ostrovov pokrýva hustá tropická džungľa - biosférická rezervácia UNESCO. Panuje tam celoročne teplo okolo 28°C — sme totiž priamo na rovníku. Voda v oceáne má príjemných 26°C, takže pohodový zážitok je zaručený. Malária tam bola vykynožená, čo je ďalšie veľké plus. Dá sa tam dostať výhradne cez Lisabon a jediné mínus je portugalčina, aj keď miestami sa dá dohovoriť francúzsky, ešte vzácnejšie anglicky. Ostrovy sú chudobné a hlavnými vývoznými artiklami sú káva, kakao, palmový olej či sušené ryby. Ostrovy nikdy neboli spojené s africkou pevninou a sú vulkanického pôvodu. Nachádzajú sa tam mnohé endemické živočíchy i rastliny a doposiaľ ich len málo skúmali. Medzi rokmi 1975-1990 bol štát súčasťouvychodného bloku. Pivo ich naučili variť súdruhovia z NDR a dodali tisíce klasických hnedých pol litrových pivových fliaš, ktoré sú jediným zálohovaným obalom na ostrovoch. Varí sa do nich skvelé miestne pivo Rosema-Nacional, a fľaše kolujú už od 80-tych rokov. Na fľašíach nie je žiadna nálepka. Návštevu rozhodne odporúčam a rád tam pôjdem opäť!"

Popis podcastu

Ešus je pořad Radia 1 o cestování a jídle, nebo snad o jídle a cestování.