Norbert Schellong (Nemocnice Havířov): Naše strategie je stanovena do roku 2030

O epizodě podcastu
Norbert Schellong vede Nemocnici Havířov od léta 2019. Kromě toho působí v mnoha mezinárodních organizacích, které se věnují telemedicíně a vědeckotechnickému rozvoji. Stal se Manažerem roku 2020, a to nejen za zvládnutí pandemie, ale především pro zavádění řady inovativních řešení do provozu nemocnice.
„Naše strategie je stanovena do roku 2030, ve zdravotnictví jsou rok nebo dva nic, musíte plánovat dlouho dopředu, nám se podařilo za tři předchozí roky poměrně hodně věcí zrealizovat, a to přesto, že v nemocnici běžela pandemie,“ říká Norbert Schellong. Zmiňuje také, proč se přihlásil do soutěže Manažer roku a jestli jsou mu technologie blízké osobně, nebo je přináší samotný obor.
„Vždycky jsem inovace hodně sledoval a snažil se je uvádět do praxe. Myslím, že jsem téhle organizaci prospěl tím, že jsem inovace nakopl. A musím říct, že jsem tady našel spoustu kolegů, kteří v sobě i ve mně objevili někoho, kdo může supportovat jejich řešení,“ vysvětluje ředitel.
Nemocnice Havířov byla jedna z prvních, která zavedla systém monitorace přednemocniční fáze. Norbert Schellong doplňuje, že jde o první nemocnici, která se přihlásila k softwaru vyvinutému Institutem klinické a experimentální medicíny. „Také jsme například nasadili robota k odhalení nákaz infekčního charakteru, které vznikají v nemocnici,“ dodává s tím, že havířovská nemocnice má zároveň jeden z nejpropracovanějších rezervačních systémů v republice.
Na otázku, kde bere inspiraci pro zavádění nových technologií, odpovídá: „Sám jsem velmi často oslovován, protože dokážu start-upové řešení zavést do praxe. Jsem toho nejen fanda, ale i úspěšný integrátor.“
V rozhovoru se také dozvíte, jak nová řešení implementuje, čím motivuje dlouholeté zaměstnance, jaký je jeho manažerský styl. „Zaměstnanci jsou pro mě lidi, které mám podporovat,“ uvádí. Prozrazuje také své vzory a rozebírá plusy i minusy Moravskoslezského kraje.