Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody Oběd za 180 či 200 Kč bude normální, říká Tomáš Popp

Oběd za 180 či 200 Kč bude normální, říká Tomáš Popp

Obrázek epizody Oběd za 180 či 200 Kč bude normální, říká Tomáš Popp

Poslechněte si podcast

9. 8. 2022

16 min

„Nedokáži říct přesnou částku, kam až ceny obědů v restauracích vystoupají, ale podle mě se lidé budou normálně stravovat za 180 i 200 korun,“ říká v podcastu FinTag.cz manažer Asociace kuchařů a cukrářů ČR [AKC ČR] Tomáš Popp.

A nejen to. Podle něj má Česká republika v přepočtu na počet obyvatel vůbec nejvíce restaurací na světě. Což je dáno i tím, že restauraci si v Česku často otevírají i lidé, kteří gastronomii a stravovacímu byznysu vůbec nerozumí.

„Kdyby v Česku byla jen polovina restaurací, co jich máme teď, vůbec nic by se nestalo,“ říká v podcastu FinTag.cz Tomáš Popp, který je mimo jiné i členem Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR.

V něm upřesňuje, že následující měsíce, které nebudou z ekonomického hlediska vůbec jednoduché, trh s restauracemi s největší pravděpodobností pročistí.

„Nikomu nic zlého nepřeji, ale to, že se u nás počet restaurací sníží, je, myslím si, už nezvratné . […] Bylo by to žádoucí už kvůli tomu, že celý gastronomický byznys se potýká s personální krizí,“ upřesňuje Tomáš Popp.

Jako trend pak uvádí proměnu mnoha restaurací v bistra, která jsou méně náročná na provoz. V podcastu FinTag.cz hovoří i o tom, jak vnímá konkurenci hotových jídel nabízených v supermarketech.

Oběd za 180 až 200 korun se stane realitou

Podle Tomáše Poppa byly u nás obědy v minulých letech až příliš levné. Stály 60, 70, 80 korun. Ta doba je ale podle něj už dávno pryč. A současnost změny ještě urychlila. Stejně jako ostatní odvětví se i restaurace potýkají s rostoucími náklady na suroviny, energie, ale i pracovní sílu. To znamená, že většina z nich již zdražila a ještě zdraží.

Můžete hledat úspory v provozu, můžete hledat úspory u dodavatelů, ale moc toho za současného situace nevymyslíte. Pro restaurace přitom není problém jen zdražování, ale obrovský problém je... Více na FinTag.cz již 10.8. 2022.

Popis podcastu

FinTag.cz přináší aktuální zprávy z ekonomiky, politiky, byznysu a financí. Vydává a provozuje Copywrite Company s.r.o.