Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody Mojito: Kubánská pýcha z tamních polí

Drinkologie

Youradio Talk

Historie

,

Gastro

Mojito: Kubánská pýcha z tamních polí

Obrázek epizody Mojito: Kubánská pýcha z tamních polí

Poslechněte si podcast

14. 7. 2019

3 min

O epizodě podcastu

Mojito! Drink, který barmani velmi neradi připravují. Zabírá spoustu času a většinou po něm zbyde pěkný nepořádek. Když se ale správně připraví, je to nesmírně osvěžující a lahodný koktejl, kterému se nedá upřít jeho popularita. Bodne zejména v letních měsících. Mojito je navíc překvapivě pořádný koktejlový kmet. Jeho kořeny se dají vystopovat až do 16. století.

Mojito! Drink, který barmani velmi neradi připravují. Zabírá spoustu času a většinou po něm zbyde pěkný nepořádek. Když se ale správně připraví, je to nesmírně osvěžující a lahodný koktejl, kterému se nedá upřít jeho popularita. Bodne zejména v letních měsících. Mojito je navíc překvapivě pořádný koktejlový kmet. Jeho kořeny se dají vystopovat až do 16. století.

Jak je možné, že tak brzy? Na rozdíl od jiných slavných koktejlů za Mojitem totiž nestojí kreativita a pokusy nějakého barmana. Vzniklo tak nějak přirozenou evolucí. Prvopočátky můžeme v klidu připsat neznámému kubánskému dělníkovi. K tomu se skutečně řada odborníků přiklání. Otroci na kubánských polích prostě jen použili přísady – tedy limetku, mátu a cukrovou třtinu - kolem kterých byli celý den. Kdo byl nejblíže zdroji, než právě pracující na polích?

Pak tu máme i konkrétnější teorii, která mluví o položení základu Mojita. Má souvislost se Sirem Francisem Drakem. Ano, tím anglickým mořeplavcem a obchodníkem s otroky. Drake prý v 80. letech 16. století připlul do Havany, aby mu místní poskytli léčivé přípravky. Jeho posádka totiž trpěla kurdějemi a úplavicí. A opět se tu vracíme k hlavním ingrediencím Mojita – limetě a mátě. Citrusový plod plný vitaminu C mohl pomoci vyřešit problém s kurdějemi a máta zklidňuje žaludek. Tehdy ale neexistoval rum, jak ho známe dnes. Ten přišel až v 17. století. K limetě a mátě tak Kubánci Drakeovi přibalili rumového předchůdce z fermentované cukrové třtiny. Smícháním těchto ingrediencí měl vzniknout léčivý tonic, který nesl název po samotném mořeplavci – El Draque neboli Drak.

Otazník se nicméně vznáší také nad původem slova Mojito. Někdo tvrdí, že vychází ze španělského slova mojadito , což v předkladu znamená trochu mokrý . Jiní tvrdí, že vzniklo ze slova Mojo, což je salsa na limetkovo-mátové bázi.

Jako většina koktejlů si ale Mojito svou největší slávu pak samozřejmě prožilo během americké prohibice. Tehdy se určitě jeho složení ladilo do dokonalosti. Havana se stala oblíbeným americkým koktejlovým offshore salónkem. A Mojito se přestěhovalo z farem na pláže kolem kubánského hlavního města.

S Mojitem se také často spojuje jméno spisovatele Ernesta Hemingwaye. Údajně ho měl pít v baru La Bodeguita del Medio, které si dodnes přivlastňuje status spirituálního domova Mojita. Na zdi zde visí i údajný Hemingwayův citát – „My mojito in La Bodeguita, My daiquiri in El Floridita.“ Je pravda, že Hemingway na Kubě strávil značnou část života a měl velmi pozitivní vztah k alkoholu a koktejlům jako takovým. Na rozdíl od El Floridity se ale La Bodeguita del Medio neobjevuje v žádném z jeho děl. A mnozí mají za to, že citát je pouhý marketingový trik a lákadlo na turisty. Koneckonců tam na "Hemingway Mojito" proudí davy. Dokonce i papež František nebo čínský prezident Si Ťin-pching.