Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody Zelenina nám vyroste z odpadní vody od ryb, říká ekologický farmář Jan Dušek

Dopolední host

Rádio Zet

Zpravodajství

Zelenina nám vyroste z odpadní vody od ryb, říká ekologický farmář Jan Dušek

Obrázek epizody Zelenina nám vyroste z odpadní vody od ryb, říká ekologický farmář Jan Dušek

Dopolední host

Poslechněte si podcast

1. 11. 2022

14 min

O epizodě podcastu

„Chováme ryby a tím nám vznikají dále využitelné odpadní látky. Přes odkalování hrubých kalů získáváme výživu pro rostliny a jejich kořenový systém. To znamená, že zelenina nám vyroste z odpadní vody od ryb a pomůže nám vyčistit vodu, kterou můžeme dále použít pro ryby zpětně. Je to uzavřený cyklus,” popisuje dopolední host Rádia ZET, ekologický farmář Jan Dušek. „Aquaponie je celkem unikátní chov ryb spojený s pěstováním zeleniny,” vysvětluje.

„Kdybychom neměli ryby, k pěstování zeleniny by bylo nutné do vody přidávat výživu, a to už by byla hydroponie. A kdybychom neměli zeleninu, museli bychom mít větší a silnější filtry a už by to byl klasický recirkulační systém,” objasňuje aquaponista. Podobné farmy v Česku se dají napočítat na prstech jedné ruky. Kde získává vodu? „Máme vlastní studnu. Díky tomu, že to je recirkulační systém, potřebujeme dopouštět zhruba deset procent vody měsíčně, což je na úspoře velmi znát. Vody nepotřebujeme tolik.”

Farma je v bývalém JZD, v teletníku. „Chováme sumečka afrického, tilápii nilskou, sumečka žraločího neboli pangase, bručouna australského, jesetery sibiřské, pstruhy duhové, pstruhy lososovité a kapry. Snažili jsme se chovat ryby, které tady na trhu nejsou úplně běžné, abychom nekonkurovali klasickým rybářstvím,” ozřejmuje Dušek. Českým rybám by navíc museli ochlazovat nebo okysličovat vodu. „Spousta českých ryb je připravena na studenější vodu, než máme my. Teplota vody je dost zásadní i pro rostliny. Je to celoroční produkce bez jakýchkoli výpadků vlivem sezóny. Topíme v podstatě jenom rybám přímo do vody,” dodává Jan Dušek.

Poslechněte si celý rozhovor Martina Karlíka:

Popis podcastu

Zajímavá témata z různých oborů, moderátor a hosté, kteří musí dát odpověď.

Všechny díly podcastu Dopolední host můžete pohodlně poslouchat v mobilní aplikaci mujRozhlas pro Android a iOS nebo na webu mujRozhlas.cz .