Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody V období první republiky u nás bylo evidováno zhruba 130 výrobců motocyklů, říká jejich sběratel Zdeněk Bálek

V období první republiky u nás bylo evidováno zhruba 130 výrobců motocyklů, říká jejich sběratel Zdeněk Bálek

Obrázek epizody V období první republiky u nás bylo evidováno zhruba 130 výrobců motocyklů, říká jejich sběratel Zdeněk Bálek

Poslechněte si podcast

27. 12. 2022

19 min

O epizodě podcastu

„Dnes vystavujeme přes dvě stě strojů. Hodně jsem se specializoval na české značky a malovýrobce. V období první republiky u nás bylo evidováno zhruba 130 výrobců motocyklů. Snažil jsem se shánět hlavně ty z okolí Šumavy,” vypráví dopolední host Rádia ZET, sběratel motocyklů Zdeněk Bálek. V současné době má tři muzea – v Kašperských Horách, v Železné Rudě a v Bečvě nad Teplou. A právě do Kašperských Hor se za ním vypravil moderátor Martin Karlík.

„Muzea jsou tři, protože na Kašperské Hory se nám už všechno nevešlo. V každém z nich máme jinou kolekci motocyklů,” zmiňuje Bálek. Všechna tři muzea jsou na náměstí. Ke sbírání historických motocyklů se dostal náhodou. „Když jsem se v roce 1977 vrátil z Brna z učení, kamarád sháněl veterána. Dohodil jsem mu bojové vozidlo z druhé světové války KdF 82. Přivezl mi ho ukázat a mně se strašně líbilo. Byl nesmírně nadšený, ale po několika dnech ho to přešlo a jel ho vrátit. A já jsem si ho jel koupit,” vzpomíná sběratel. „Na tomto prvním veteránu jsem se doslova vyučil. Po několika měsících už bylo vyjmutí motoru, výměna spojky, vrácení motoru a odjezd záležitostí třiceti minut.”

Po KdF začal shánět motorky. Hlavně proto, že s nimi chtěl závodit. „Postupně přibývaly, abychom obsadili více kategorií. Jezdili jsme Nepomucký trojúhelník, Štít Strahova, Klášterní okruh a veterán Rallye Šumava.” Po revoluci začali s manželkou shánět objekt na muzeum, ale byl to zdlouhavý proces. První výstavu tak uspořádali v roce 1990 na radnici v Kašperských Horách. „Několik let jsme vystavovali i v karlovarském hotelu Thermal nebo v Českém Krumlově,” uzavírá sběratel.

Které zajímavé exempláře má Bálek ve svých sbírkách? Poslechněte si celý rozhovor Martina Karlíka:

Popis podcastu

Zajímavá témata z různých oborů, moderátor a hosté, kteří musí dát odpověď.

Všechny díly podcastu Dopolední host můžete pohodlně poslouchat v mobilní aplikaci mujRozhlas pro Android a iOS nebo na webu mujRozhlas.cz .