
Someliér Pánek: Padesátileté víno je dobré otevírat opatrně, je to docela věda

Dopolední host
Poslechněte si podcast
2. 3. 2022
16 min
O epizodě podcastu
„Archivní vína mají svá pravidla pro otevírání. U hodně starých ročníků, například 30 nebo 50 let, to má svá specifika. Korek už nemá takovou elasticitu, musíte použít speciální otvírák, který korek nepoškodí a nerozsype se tak do vína. Je to docela věda,“ popisuje archivní vína someliér Jan Pánek, který byl dopoledním hostem Rádia Z.
Takto staré víno je podle něj dobré otevírat se zhruba hodinovým až dvouhodinovým předstihem před konzumací. „Archivní víno ale není láhev, kterou vypijete na posezení. Popíjíte to celý večer, užíváte si to.“
„Drtivá většina produkovaných vín je určena k rychlé spotřebě, protože jsou vyrobena takovým způsobem, abyste je vypili do dvou, do tří let. Dnes se prodávají ale i speciální vinotéky, ledničky, které vám garantují určité podmínky k archivaci vína,“ dodává someliér, který stojí za projektem Víno z archivu.
Hostem moderátora Nikoly Bojčeva byl someliér Jan Pánek, celý rozhovor si poslechněte zde:
Popis podcastu
Zajímavá témata z různých oborů, moderátor a hosté, kteří musí dát odpověď.
Všechny díly podcastu Dopolední host můžete pohodlně poslouchat v mobilní aplikaci mujRozhlas pro Android a iOS nebo na webu mujRozhlas.cz .
Všechny díly podcastu Dopolední host můžete pohodlně poslouchat v mobilní aplikaci mujRozhlas pro Android a iOS nebo na webu mujRozhlas.cz .