Sběratel Velorexů Tomáš Jaroň: S mým „Fanoušem“ jsem jednou naměřil 116 kilometrů v hodině, bylo to ale z prudkého kopce

O epizodě podcastu
Tomáš Jaroň má doma čtrnáct kousků, v tuto chvíli je z nich pojízdných pouze pět. Popisoval také, jak moc ve Velorexu fouká. „Záleží, jestli jedete bez střechy, nebo s ní. Také jestli máte nasazená boční okénka. V momentě, kdy jsem ve voze zcela utěsněn, jak se střechou i okénky, tak tam až tolik nefouká. Ale vždy se nějaká mezírka najde,“ říká sběratel Veloruxů Tomáš Jaroň. Ten byl dopoledním hostem Rádia ZET.
„Není to ale nikdy tak zlé jako například v roce 2009. To bylo zimní lednové setkání v Krušných horách pro pár nejotrlejších nadšenců. Musím ale říct, že i v těch mínus dvaceti stupních jsem si interiér vydýchal natolik, že jsem sundal i péřovku,“ popisuje Jaroň.
Kolik kilometrů v hodině takové vozidlo zvládne jet? „Nejběžnější model má v technickém průkazu uvedenou maximální rychlost 85 kilometrů v hodině. Musí být ale dobré podmínky, tedy vítr v zádech a patřičná vlhkost vzduchu, také to nesmí být do kopce. Pak této rychlosti lze dosáhnout. Jednou jsem ale se svým ‚Fanoušem‘ z prudkého kopce naměřil 116 kilometrů. Bylo to jen krátce a té rychlosti jsem už nikdy poté nedosáhl,“ uzavírá Tomáš Jaroň.
Celý rozhovor moderátora Martina Karlíka si poslechněte zde:
Popis podcastu
Všechny díly podcastu Dopolední host můžete pohodlně poslouchat v mobilní aplikaci mujRozhlas pro Android a iOS nebo na webu mujRozhlas.cz .