
Lidi trápí, že jsme zabili červíka, ale smrt prasete ne, podivuje se chovatel Libor Sloupenský

Poslechněte si podcast
15. 11. 2022
16 min
O epizodě podcastu
„Prozatím je to pochutina. Až cena hmyzu výrazně klesne a až bude mnohem větší část společnosti chápat, že to je dobré, pak je tu určitě prostor pro různé výrobky z hmyzu. Já sám jsem z červů zkoušel dělat steak nebo paštiku. Jde z nich dělat ledacos,” zmiňuje chovatel jedlých červů Libor Sloupenský. „Chceme přesvědčit lidi, že je to dobré, a postupně touhle formou změnit názor společnosti,” doplňuje dopolední host Rádia ZET.
Nejlepší pořízení mají s dětmi. „Děti jsou skvělé. My dospělí máme předsudky. I když to ochutnáme, ještě dlouho si je neseme. Děti ochutnají a od té doby vědí, že hmyz je dobrý,” říká Sloupenský. „Lidi trápí, že jsme zabili chudáka červíka. Ale netrápí je, že někdo zabil prase. To mě vždycky překvapuje.” Jedlé červy nechávají před smrtí čtyři dny vyhladovět, aby se pročistili zevnitř. Potom je hodí do vařící vody. „To je velmi rychlý proces. Za mě je mnohem humánnější než usmrcování prasete nebo kuřete,” myslí si Sloupenský.
Jedlí červi se chovají v substrátu v přepravkách nad sebou. Občas se do něj přidává vlhká část – mrkev nebo brambory. Podle chovatele červi nespotřebovávají žádnou vodu na pití, nýbrž žijí z vlhkosti právě z mrkve a brambor. „Chov je potřeba větrat, kvalitně krmit a nenechat ho převlhnout. Kdyby moučný červ dostával příliš velkou část vlhké stravy, vznikaly by tam plísně. To ale není nemoc, spíš technický problém,” podotýká Sloupenský. „Topit se jim také nemusí, zpracováváním krmiva si topí sami. Problém bývá naopak v létě, to se můžou při nedostatečném větrání přehřát a umírat,” dodává chovatel. Důvodem vysokých cen červíků je zejména malá produkce a ruční práce. „Přáním chovatelů je, aby byly chovy do budoucna robotizované,” uzavírá Sloupenský.
Poslechněte si celý rozhovor Martina Karlíka o křupavých červících: