
Dealkoholizovaná vína jsou ve světě už rozšířená, v Česku je boom teprve čeká, předvídá Ondřej Kubal

O epizodě podcastu
Jaký je rozdíl mezi dealkoholizovaným a nealkoholickým vínem? Do toho nealkoholické lze podle zákona přidat až 20 procent moštu. „Dealkoholické víno je opravdu dealkoholizované, to znamená, že by to mělo být správně čisté víno bez jakýchkoliv přídavků, pouze prošlo procesem dealkoholizace,“ vysvětluje Kubal, který byl hostem moderátora Martina Karlíka v dopoledním vysílání Rádia Z.
Dealkoholizace je patentovaným postupem, existuje přitom několik metod. „My používáme například speciální vakuovou komoru, kde se víno hodně rychle zchladí na -30 stupňů. Tím, že vznikne podtlak, tak se alkohol usadí nahoře a odsaje se. Tento princip je přitom znám už téměř sto let,“ říká Kubal. Další výhodou dealko vína je i to, že obsahuje oproti tomu běžnému přibližně pouze čtvrtinu kalorií a méně cukru. Bez alkoholu je proto ještě zdravější.
Poslechněte si rozhovor moderátora Martina Karlíka s prokuristou společnosti Dealko víno Bruno Marret Ondřejem Kubalem.
Popis podcastu
Všechny díly podcastu Dopolední host můžete pohodlně poslouchat v mobilní aplikaci mujRozhlas pro Android a iOS nebo na webu mujRozhlas.cz .