Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody Cukrovku je možné oddálit, když se budeme dostatečně hýbat a myslet na to, co jíme, radí diabetoložka Katarína Halčiaková

Cukrovku je možné oddálit, když se budeme dostatečně hýbat a myslet na to, co jíme, radí diabetoložka Katarína Halčiaková

Obrázek epizody Cukrovku je možné oddálit, když se budeme dostatečně hýbat a myslet na to, co jíme, radí diabetoložka Katarína Halčiaková

Poslechněte si podcast

10. 11. 2021

15 min

O epizodě podcastu

„Česká republika je bohužel národem tlouštíků,“ říká diabetoložka Katarína Halčiaková. Zhruba 26 procent české populace je obézních. To nás řadí celosvětově na sedmé místo. „Je to velký problém. Obezita je komplikací u onemocnění jako je například cukrovka a přináší s sebou další potíže,“ dodává.
Existují dva typy cukrovky. Problematické jsou oba, diabetes II. typu bývá ale často ovlivněn špatnou životosprávou. Významným faktorem je také genetická predispozice. „Dědíme nějakou pravděpodobnost k onemocnění. Druhá část je prostředí, ve kterém se pohybujeme, jakou máme životosprávu, jestli se dostatečně hýbeme. To z velké části odpovídá za rozvoj obezity a cukrovky,“ vysvětluje Halčiaková. V případě diabetu II. typu bývají první příznaky dlouho skryty. Mezi projevy může patřit dlouhodobá únava, opakující se záněty a infekce nebo častější potřeba chodit na záchod. „Důležité je chodit na preventivní prohlídky k praktickému lékaři, případně pokud už jste diabetik, tak do diabetických ambulancí,“ zdůrazňuje diabetoložka, která byla hostem moderátora Nikoly Bojčeva v dopoledním vysílání Rádia Z.

Kromě cukru může být důvodem vyšší pravděpodobnosti propuknutí cukrovky také nadměrný příjem tuků ve stravě. Podle diabetoložky není nutné se tukům zcela vyhýbat, tučná jídla jako některé druhy mas a sýrů ale doporučuje nahradit méně tučnými variantami. Při nesprávném zpracování některé totiž tuky zvyšují riziko infarktu a cévních příhod. Halčiaková doporučuje sledovat složení potravin. Pozor bychom měli dát především na potraviny, které obsahují vysoké množství přidaného cukru. Bez vady nejsou ale ani uměla sladidla. „Vyvolávají falešný pocit toho, že když je tam sladidlo, tak toho můžu sníst více. Pokud si vyberete potravinu, kde je cukr nahrazen sladidly, je to výhodnější varianta, ale nemůžete toho sníst dvakrát tolik,“ dodává Halčiaková.

Hostem moderátora Nikoly Bojčeva byla diabetoložka Katarína Halčiaková. Poslechněte si záznam rozhovoru.

Popis podcastu

Zajímavá témata z různých oborů, moderátor a hosté, kteří musí dát odpověď.

Všechny díly podcastu Dopolední host můžete pohodlně poslouchat v mobilní aplikaci mujRozhlas pro Android a iOS nebo na webu mujRozhlas.cz .