
Cukrovku je možné oddálit, když se budeme dostatečně hýbat a myslet na to, co jíme, radí diabetoložka Katarína Halčiaková

O epizodě podcastu
Kromě cukru může být důvodem vyšší pravděpodobnosti propuknutí cukrovky také nadměrný příjem tuků ve stravě. Podle diabetoložky není nutné se tukům zcela vyhýbat, tučná jídla jako některé druhy mas a sýrů ale doporučuje nahradit méně tučnými variantami. Při nesprávném zpracování některé totiž tuky zvyšují riziko infarktu a cévních příhod. Halčiaková doporučuje sledovat složení potravin. Pozor bychom měli dát především na potraviny, které obsahují vysoké množství přidaného cukru. Bez vady nejsou ale ani uměla sladidla. „Vyvolávají falešný pocit toho, že když je tam sladidlo, tak toho můžu sníst více. Pokud si vyberete potravinu, kde je cukr nahrazen sladidly, je to výhodnější varianta, ale nemůžete toho sníst dvakrát tolik,“ dodává Halčiaková.
Hostem moderátora Nikoly Bojčeva byla diabetoložka Katarína Halčiaková. Poslechněte si záznam rozhovoru.
Popis podcastu
Všechny díly podcastu Dopolední host můžete pohodlně poslouchat v mobilní aplikaci mujRozhlas pro Android a iOS nebo na webu mujRozhlas.cz .