Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody Chuť mikrobylinek je občas jiná, než by člověk čekal, říká pěstitel Filip Vašátko

Chuť mikrobylinek je občas jiná, než by člověk čekal, říká pěstitel Filip Vašátko

Obrázek epizody Chuť mikrobylinek je občas jiná, než by člověk čekal, říká pěstitel Filip Vašátko

Poslechněte si podcast

29. 11. 2022

16 min

O epizodě podcastu

„Zrovna ředkvička chutná jako ředkvička, ale u brokolice je chuť úplně jiná. Mikro brokolici bych přirovnal spíš k listové zelenině než k normální brokolici,” popisuje pěstitel mikrobylinek Filip Vašátko, který byl dopoledním hostem Rádia ZET. „Jsou to malé výhonky. Obsahují dvou a půl až čtyřicetinásobek živin než dospělé rostliny či jejich plody. Jedním z druhů microgreens, který znají asi všichni, je řeřicha,” dodává.

„Microgreens se objevily až v 80. letech, kdy je pojmenoval jeden kuchař v Kalifornii. Ale už starověcí Římané nakličovali třeba vojtěšku,” konstatuje Vašátko s tím, že jíst se dá i jetel. „Na trhu s mikrobylinkami už je poměrně velká konkurence. Dodávám částečně do restaurací, ale nejvíc tržeb mám přímo od lidí. Mikrobylinky dovážím lidem rovnou domů. Bestseller je směs čtyř druhů, kde je stabilně hrášek, ředkvičky a slunečnice a každý týden jeden druh, který se mění,” popisuje Filip Vašátko.

„K zemědělství jsem tíhnul odmalička. Půl roku jsem pracoval na farmě jako stájník,” vypráví Vašátko. Podnikat s microgreens začal v devatenácti letech. „Učil jsem se hlavně z YouTube. Na svých sociálních sítích připravuji návody, jak si mikrobylinky můžou pěstovat lidi doma. V dnešní době je spousta menších setů pro domácké pěstování. Je v nich všechno od semínek po vaničku.” Na celé podnikání je zatím sám. Když potřebuje vyrazit pryč, vypomůže mu maminka. „Zatím mi stačí deset metrů čtverečních. Vyháním to do výšky regály. Sklízím třikrát do týdne, třikrát do týdne seju,” uzavírá pěstitel mikrobylinek.

Celý rozhovor Martina Karlíka si můžete poslechnout zde:

Popis podcastu

Zajímavá témata z různých oborů, moderátor a hosté, kteří musí dát odpověď.

Všechny díly podcastu Dopolední host můžete pohodlně poslouchat v mobilní aplikaci mujRozhlas pro Android a iOS nebo na webu mujRozhlas.cz .