
Červotoč nám dodává práci. Kdyby nebyl, nemáme co opravovat, podotýká truhlář a restaurátor Miroslav Kůs

O epizodě podcastu
„Všechno se dá udělat tak, že to nikdo nepozná. Vracím věci do původní podoby a oprava není vůbec znát,” říká šumavský truhlář a restaurátor Miroslav Kůs. Ve své dílně se podle svých slov specializuje na to, co už ostatní truhláři nechtějí dělat, protože je to příliš složité. „Už to dělám 35 let. Nedá se ani vzpomenout, co všechno jsem dělal. Je toho strašné množství,” dodává dopolední host Rádia ZET, za kterým se moderátor Martin Karlík vydal až do Kašperských Hor.
Miroslav Kůs je asi nejstarším živnostníkem v okolí, živnost ohlásil začátkem dubna 1988 ještě na národní výbor. „O konkurenci vlastně nevíme. Tohle dělá málokdo. Od státu máme i povolení na restaurování.” Často používá, co dům dá. „Už máme všechno vyzkoušené léty. Tam se nic nemění. Zdokonalujeme se v tom, co už umíme. Při restaurování používáme technologie podle stáří konkrétní věci. Používat jen přírodní přípravky jsou povídačky,” myslí si truhlář. Jeho výrobky i jím zrestaurované předměty by měly vydržet dalších několik staletí. Zachraňuje i věci poničené červotočem, proto ho za nepřítele nepovažuje. „Červotoč nám dodává práci. Kdyby nebyl, nemáme co opravovat,” uzavírá Miroslav Kůs.
Poslechněte si celý rozhovor Martina Karlíka:
Popis podcastu
Všechny díly podcastu Dopolední host můžete pohodlně poslouchat v mobilní aplikaci mujRozhlas pro Android a iOS nebo na webu mujRozhlas.cz .