Organizace Zachraň jídlo: Necílíme na lidi, aby se darovaly tuny jídla, ale aby se naučili vařit tak, aby k plýtvání nedocházelo
Poslechněte si podcast
1. 11. 2022
31 min
O epizodě podcastu
Organizace pro výživu a zemědělství OSN odhaduje, že se kvůli vzhledu vyhodí až 20 % zemědělské produkce. Potraviny průměrně tvoří až 30 % z celkového dopadu v domácnostech. Spolek Zachraň jídlo usiluje o to, aby se méně plýtvalo jídlem a aby se nezávadné jídlo využilo pro lidskou spotřebu. Právě o tom si dnes Petra Květová Pšeničná povídala s Denisou Rybářovou z organizace Zachraň jídlo a Martinou Blažkovou vedoucí azylového domu a noclehárny Naděje na Praze 3.
Plýtvání je ve společnosti velkým tématem. Podle Denisy Rybářové jsou ale čísla vyhozených potravin velká: „Nejvíc se plýtvá v domácnostech, uvádí se, že je to až 53 % z celkového odpadu, což je strašně velké číslo. Mendelova univerzita dělala výzkumný projekt, který se zabýval tím, kolík se plýtvá v domácnosti a ten ukázal, že jde o 33 kg potravin na osobu za rok. Nejčastěji lidé vyhazují pečivo, mléčné výrobky a další potraviny.“
Organizaci Zachraň jídlo a azylový dům a noclehárnu Naděje spojuje také projekt Zachraň oběd. Díky němu lidé bez domova dostanou teplé jídlo z restaurace, který se neprodal a restaurace zároveň zbylé jídlo jen tak nevyhodí. Jak moc je pro některé lidi bez domova tento projekt zásadní, říká vedoucí azylového domu Naděje Martina Blažková: „Řekla bych, že je to zásadní pomoc v tom, že sice na azylovém domě máme i další zdroje potravin – z potravinové banky, z řetězců apod. O co ale nouzi máme je teplé jídlo. Řekla bych, že většina mužů bez domova je schopná si něco uvařit, ale nejen kvůli omezenému rozpočtu, ale i vzhledem k těm schopnostem, tak to není výživově hodnotné jídlo. Bývají to nejčastěji těstoviny, rýže, konzerva. A pak jsou tam lidé, kteří si neumí vůbec uvařit.“