Úvod
Podcasty
Zpravodajství
Dobré ráno | Denný podcast denníka SME
Išli proti prúdu, spustili revolúciu (10. ...

Išli proti prúdu, spustili revolúciu (10. 10. 2025)

Dobré ráno | Denný podcast denníka SME
Poslechněte si podcast
Dnes
31 min
O epizodě podcastu
Podporte Dobré ráno na HeroHero: https://herohero.co/dobrerano/subscribe
Imunitná poistka, dôkaz, že kvantovo-mechanické vlastnosti sa môžu objavovať aj v makrosvete, či nástroje na tvorbu nových materiálov, ktoré môžu priniesť revolúcie v rôznych priemyselných oblastiach.
Aj tento rok už máme za sebou prírodovedné Nobelove ceny, takže dnes si dáme od politiky krátky oddych.
Tomáš Prokopčák sa v Dobrom ráne o nobelovkách rozpráva s fyzikom a popularizátorom vedy Samuelom Kováčikom.
Zdroj zvukov: Youtube/Nobel Prize
Odporúčanie
Dnes teda odporúčam prečítať si nejakú dobrú knižku popularizujúcu vedu: a ja som dnes vybral hneď tri: 1177 př. Kr. Zhroucení civilizace a invaze mořských národů od Erica Clineho, čo je úžasné kniha nielen o staroveku, Šieste vymieranie od Elizabeth Kolbert a Príbuzní: Život, láska, smrť a umenie neandertálcov od Rebeccy Wragg Sykes.
–
Všetky podcasty denníka SME nájdete na sme.sk/podcasty
–
Odoberajte aj audio verziu denného newslettra SME.sk s najdôležitejšími správami na sme.sk/brifing
Podporte Dobré ráno na HeroHero: https://herohero.co/dobrerano/subscribe
Imunitná poistka, dôkaz, že kvantovo-mechanické vlastnosti sa môžu objavovať aj v makrosvete, či nástroje na tvorbu nových materiálov, ktoré môžu priniesť revolúcie v rôznych priemyselných oblastiach.
Aj tento rok už máme za sebou prírodovedné Nobelove ceny, takže dnes si dáme od politiky krátky oddych.
Tomáš Prokopčák sa v Dobrom ráne o nobelovkách rozpráva s fyzikom a popularizátorom vedy Samuelom Kováčikom.
Zdroj zvukov: Youtube/Nobel Prize
Odporúčanie
Dnes teda odporúčam prečítať si nejakú dobrú knižku popularizujúcu vedu: a ja som dnes vybral hneď tri: 1177 př. Kr. Zhroucení civilizace a invaze mořských národů od Erica Clineho, čo je úžasné kniha nielen o staroveku, Šieste vymieranie od Elizabeth Kolbert a Príbuzní: Život, láska, smrť a umenie neandertálcov od Rebeccy Wragg Sykes.
–
Všetky podcasty denníka SME nájdete na sme.sk/podcasty
–
Odoberajte aj audio verziu denného newslettra SME.sk s najdôležitejšími správami na sme.sk/brifing
Obsah epizody:
00:00 - Nobelovky a počasí00:48 - Krátké zprávy
03:00 - Téma a host
03:25 - Oznámení Nobelových cen
03:49 - Proč tyto Nobelovky
06:10 - Fyzika: za co cena
06:50 - Tunelování a kvantování
09:44 - Kvantovost v makrosvětě
13:07 - Chemie: MOF a využití
18:32 - Imunita: výcvik T-buněk
21:52 - Regulační T-buňky a gen
26:04 - Aplikace a financování vědy