
Zahraničné návštevy sa sťažovali na veľa mäsa a neriedeného vína. Historička opisuje, ako vyzerali uhorské hostiny raného novoveku

O epizodě podcastu
Ako si predstavujete opulentnú hradnú hostinu? Historička Diana Duchoňová z Historického ústavu SAV hovorí, že od rozprávkovej romantiky mala ďaleko. Najmä v 16. storočí to bolo v Uhorsku na studených a zadymených hradoch ešte dosť drsné. V rozhovore sa dozviete aj to, aké jedlá boli na stoloch uhorskej šľachty, či sa v hradných kuchyniach kradlo a kam chodili šľachtici kupovať exotické potraviny.
Ako si predstavujete opulentnú hradnú hostinu? Historička Diana Duchoňová z Historického ústavu SAV hovorí, že od rozprávkovej romantiky mala ďaleko. Najmä v 16. storočí to bolo v Uhorsku na studených a zadymených hradoch ešte dosť drsné. V rozhovore sa dozviete aj to, aké jedlá boli na stoloch uhorskej šľachty, či sa v hradných kuchyniach kradlo a kam chodili šľachtici kupovať exotické potraviny.
Popis podcastu
Ako funguje vývoj nových liekov, existujú fyzikálne pravidlá prírody, ktoré zatiaľ nepoznáme a prečo nás evolúcia naprogramovala “neprakticky” pre 21. storočie? Vďaka vede rozumieme svetu o niečo viac a v podcaste Denníka N Zvedavosť sa budeme rozprávať so slovenskými vedcami a vedkyňami o tom, čo sa v ňom vlastne deje. Podcast moderuje vedecká reportérka Denníka N Zuzana Vitková. Vychádza každé dva týždne ako audio na všetkých podcastových platformách.