Obrázek epizody „Přivezte mi ucho z Hitlera!“ volali na vojáky v září 1938. Euforie trvala krátce

„Přivezte mi ucho z Hitlera!“ volali na vojáky v září 1938. Euforie trvala krátce

Obrázek epizody „Přivezte mi ucho z Hitlera!“ volali na vojáky v září 1938. Euforie trvala krátce

Poslechněte si podcast

Dnes

8 min

Článek napsala Paměť národa. Nadšení, furiantské vtipkování, ovšem i strach a slzy. Mobilizaci v září 1938 provázelo mnoho emocí, jejichž společným jmenovatelem bylo odhodlání bránit vlast proti tlaku nacistického Německa.

„Nálada byla výborná. Ve dvaceti letech je člověk nadšenej. Dělali jsme si legraci: ‚Nashle v Berlíně na Hitlerplatzu!‘“ vzpomíná Marek na mobilizaci v září 1938. Bylo mu jednadvacet let a o dva roky dříve narukoval jako dobrovolník k leteckému pluku do Hradce Králové, kde měl na starosti plukovní poštu.

Celý článek čtěte zde .

• Další články, ale také podcasty, komentáře a videa najdete na zpravodajském serveru Seznam Zprávy .
  • Své názory, návrhy, otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posílat na adresu audio@sz.cz.
  • Sledujte @SeznamZpravy na sociálních sítích: Twitter // Facebook // Instagram .
  • Seznam Zprávy jsou zdrojem původních informací, nezávislé investigace, originální publicistiky

Popis podcastu

Dlouhé čtení ze Seznam Zpráv i v audioverzi. Původní analýzy, komentáře, investigace, které by vám neměly uniknout.